Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli matematik okuryazarlığı semineri

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda eğitimde dönüşüm sürecini sahaya taşımaya devam ediyor. Bu kapsamda, matematik öğretiminin niteliğini artırmak, öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sunmak ve öğrencilerin 21. yüzyıl becerileriyle donatılmasını desteklemek amacıyla kapsamlı bir Matematik Okuryazarlığı Semineri düzenleniyor. Seminer, İstanbul genelinde görev yapan sınıf ve matematik öğretmenlerinin katılımıyla 25-26 Haziran 2025 tarihlerinde Çapa Fen Lisesinde gerçekleştirilecek. Etkinlik, yeni öğretim programının temel ilkelerini öğretmenlere aktarmayı ve sınıf içi uygulamalarda etkin biçimde uygulanmasını desteklemeyi amaçlıyor. Matematik Eğitiminin Anlam Temelli Yeni Yüzü Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile birlikte, öğretim programlarında köklü bir paradigma değişimi yaşanıyor. Artık matematik, yalnızca sayısal işlem becerilerinin değil; aynı zamanda akıl yürütme, problem çözme, veri okuma, çıkarım yapma ve eleştirel düşünmenin merkezinde yer alıyor. Öğrencilerin gerçek hayatla ilişkilendirilmiş, anlamlı ve bütüncül bir öğrenme deneyimi yaşamaları hedefleniyor. Bu doğrultuda düzenlenecek seminerde; matematik okuryazarlığı kavramı ve temel bileşenleri, yeni müfredatın öğretim tasarımıyla uyumu, öğrenci merkezli öğretim etkinlikleri, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları, günlük yaşamla ilişkilendirilen matematiksel bağlamlar ve örnek materyaller ele alınacak. Ayrıca seminer kapsamında atölye çalışmaları düzenlenecek, öğretmenlerin kendi okul ortamlarında uygulayabilecekleri etkinlik örnekleri paylaşılacak ve disiplinler arası etkileşim alanlarına da değinilecek. Öğretmen Gelişimi, Geleceğe Yatırımdır İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye Yüzyılı vizyonunun sahadaki en önemli aktörünün öğretmenler olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı: “Matematik okuryazarlığı, öğrencilerin yalnızca sınav başarısını değil; aynı zamanda yaşam becerilerini doğrudan etkileyen bir yeterliktir. Bu nedenle öğretmenlerimizin yeni yaklaşımlar doğrultusunda desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Seminerimiz, bilgi paylaşımının ötesinde birlikte üretmeyi, öğrenmeyi ve gelişmeyi odağına alan bir yapıdadır.” Seminer sonunda katılımcı öğretmenlere örnek kazanım-etkinlik eşleşmeleri, ölçme araçları, sınıf içi değerlendirme formları ve öğretim materyalleri sunulacak. Katılım belgeleri takdim edilecek ve sahadan alınan geri bildirimlerle sürecin izleme ve değerlendirme aşaması başlatılacak. Ulusal Ölçekte Bir Modelin Temelleri İstanbul’da Atılıyor Bu eğitim etkinliğiyle birlikte İstanbul, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin matematik okuryazarlığı bileşeninin uygulanmasında öncü şehirlerden biri olmayı hedefliyor. İstanbul’da başlatılan bu çalışmanın, ülke genelinde yürütülecek öğretmen eğitimi ve içerik geliştirme çalışmalarına da model teşkil etmesi bekleniyor. Alanında Uzman Akademisyenler İstanbul’da Bir Araya Geliyor Marmara Üniversitesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Alaattin Pusmaz, Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mahmut Kertil, Dr. Öğr. Üyesi Ali Rıza Küpçü, Dr. Öğr. Üyesi Emine Gülen Ulusoy, Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yalçın, Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özkan Ergene, İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Damla Sönmez tarafından eğitimler düzenlenecek. Katılımcılar, matematik okuryazarlığının teorik temellerinden sınıf içi uygulamalara, ölçme-değerlendirme yaklaşımlarından disiplinler arası ilişkilere kadar geniş bir yelpazede bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacak. Yeni Müfredat, Yeni Yaklaşımlar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, öğrencilerin yaşamla bağlantılı, anlamlı, derinlemesine öğrenme yaşantıları kazanmalarını hedefleyen yenilikçi bir öğretim anlayışını temel alıyor. Matematik okuryazarlığı da bu modelin yapı taşlarından biri olarak öne çıkıyor. Ezbere dayalı öğrenme anlayışının yerine; problem çözme, akıl yürütme, eleştirel düşünme ve karar verme gibi üst düzey bilişsel becerilerin kazandırılması amaçlanıyor. Seminerde bu yaklaşımın öğretim programlarına nasıl entegre edileceği, sınıf içi uygulama örnekleri, kazanım ve etkinlik eşleştirmeleri, süreç temelli değerlendirme formları gibi somut örneklerle desteklenecek. Eğitimde Dönüşümün Sahadaki Temsilcileri: Öğretmenler İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, seminerin yalnızca bir bilgi aktarımı etkinliği değil, aynı zamanda birlikte üretmeye dayalı bir mesleki gelişim süreci olduğunu vurguluyor: “Türkiye Yüzyılı vizyonunun eğitimde karşılık bulabilmesi için öğretmenlerimizin yenilikçi yaklaşımlarla desteklenmesi kritik önemdedir. Bu seminer, öğretmenlerimizin sadece ders anlatan değil, öğrenme süreçlerini yöneten, rehberlik eden ve öğrencilerini yaşam becerileriyle donatan bireyler olarak güçlenmesine katkı sunacaktır.”

Geri