Trump’tan Tahran uyarısı: “Derhal tahliye edin, İran nükleer silah alamaz!”

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Trump’tan flaş çağrı: “Tahran hemen tahliye edilmeli!” Orta Doğu’da yükselen gerilim, küresel siyaseti de derinden sarsıyor. İsrail ile İran arasında tırmanan çatışmalar sonrası ABD Başkanı Donald Trump, Kanada’daki G7 Liderler Zirvesi’nden ani bir kararla ayrıldı. Beyaz Saray’a dönüş kararı alan Trump, yaptığı sert açıklamada İran’a yönelik uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “İran nükleer silaha sahip olamaz. Herkes derhal Tahran’ı tahliye etmeli!” ifadelerini kullandı. Trump’ın bu çıkışı, dünya genelinde "ABD savaşa mı giriyor?" sorusunu gündeme getirdi. Trump G7’yi yarıda bıraktı, acil güvenlik zirvesi kuruyor Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt’in açıklamasına göre, Başkan Trump, zirvede olumlu bir gün geçirmesine rağmen Orta Doğu'daki gelişmeler nedeniyle programını yarıda kesti. Trump, liderlerle yapılacak akşam yemeğine katıldıktan sonra Washington’a dönerek Ulusal Güvenlik Konseyi ile acil bir toplantı gerçekleştirecek. Fox News’un aktardığına göre, Trump’ın bu gece “Durum Odası”nda İsrail-İran hattındaki gelişmeleri değerlendireceği bildirildi. “İran, nükleer silahı unutsun!” Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, İran’a karşı son derece net bir tutum sergiledi. “İran, onlara imzalamalarını söylediğim anlaşmayı kabul etmeliydi. Bu tam bir utanç ve insan hayatının israfı” diyen Trump, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açıkça ifade ediyorum: İRAN NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLAMAZ. Bunu tekrar tekrar söyledim! Herkes derhal Tahran’ı tahliye etmeli!” Uluslararası kamuoyu ABD’yi izliyor Trump’ın çıkışı, G7 Zirvesi’nde planlanan diğer görüşmelere katılmayacağı ve İsrail-İran gerilimi hakkında yayımlanacak ortak bildiriyi imzalamayacağı şeklinde yorumlandı. Bu durum, ABD’nin bölgedeki gelişmeler karşısında daha sert bir pozisyon alabileceği beklentisini artırdı. Uzmanlar, Trump yönetiminin olası askeri adımlarının bölgesel dengeleri kökten değiştirebileceğine dikkat çekiyor. Gelişmelerin seyri, hem Washington’ın alacağı kararlar hem de Tahran’dan gelecek olası yanıtlarla şekillenecek. Sizce ABD’nin bu açıklamaları bir askeri müdahalenin habercisi mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Geri