Trump: İran yeniden silah üretimine başlarsa savaş yeniden başlar

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Hollanda'nın Lahey kentinde yapılan NATO Zirvesi'ne ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ile ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'yla katılan Trump, NATO ülkelerinin "hemen hemen hepsinin" çok hızlı bir şekilde yüzde 5'e ulaşma planlarını hızlandırdığını belirtti. "(NATO bütçe hedefiyle) Yılda 1 trilyon dolardan fazla artış olacak." ifadesini kullanan Trump, NATO savunma bütçesinde ABD'nin payının diğer müttefiklere göre daha fazla olduğunu, bunun da "haksızlık" olduğunu söyledi. Trump, planlanan artışın ülkesi için oldukça "önemli bir kazanç" olacağını belirtti. İran'ın uranyumu taşıdığı iddiasına dair nükleer materyallerin hala tesislerde olduğunu düşündüğünü belirten Trump, "O kadar sert ve hızlı vurduğumuzu düşünüyoruz ki dışarı taşıyamadılar." dedi. "(Saldırılar) İran'ın nükleer silah geliştirme kabiliyetini uzun yıllar geriye attı" ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine saldırısını değerlendiren Trump, "(Savaşın) Bittiğini düşünüyoruz. Artık birbirlerine saldıracaklarını sanmıyorum." ifadesini kullandı. Trump, söz konusu saldırının "çok başarılı" olduğunu belirterek, "Dünyada başka hiçbir ordu yapamazdı." dedi. 15 yıldır İran'ın nükleer silahlara sahip olamayacağını söylediğini vurgulayan Trump, "Yalnızca İran'ın nükleer tehdidini bitirmedik, ayrıca ABD'nin caydırıcılığının ciddiyetini hatırlatmış olduk." ifadesini kullandı. İsrail Atom Enerjisi Komisyonu'ndan mektup aldığını belirten Trump, "(Saldırıların) İran'ın nükleer silah geliştirme kabiliyetini uzun yıllar geriye attığını değerlendiriyoruz. İran nükleer malzemeye erişemezse bu devam edebilir." diye konuştu. "Savaşı bitirdik” “Pilotlarımız çok büyük bir operasyon gerçekleştirdi. Yıllar sürebilecek bu savaşı haftalar içinde bitirdik. Beş yıl sürmesi bekleniyordu" diyen Trump "güzel bir başarıya" ulaştıklarını belirtti.' İsrail ile İran arasındaki savaşın bittiğini söyleyen Trump "Savaşa geri döneceklerine inanmıyorum. İran yeniden silah üretimine başlarsa biz her zaman buradayız, o zaman savaş yeniden başlar" diye konuştu. “Bir mermiyi başka mermi ile yoldan çıkardık” Trump "Ukrayna'ya destek sağlayacağız, bu da hayat demek. Savaşlarda birçok hayat yok oluyor. Yeni bütçenin bürokrasiye ve israfa değil. Askeri teçhizata gitmesi gerekiyor. Biz 14 roket ateşledik ve önceden uyarıda bulunduk. Onlar da kabul ederek, hedeflerimizden çekildiler. 14 çok pahalı füze fırlattık. Katar'a atılan füzeleri de teknolojimiz indirdi. Bir mermiyi başka mermi ile yoldan çıkardık. Kimse de buna şaşırmadı. Hem ABD hem diğer NATO üyeleri düşmanlarımıza karşı önlem almaya çalışıyor" dedi. 'Putin yanlış yönlendirilen biri" Trump "Putin beni aradı ve İran konusunda yardımcı olup olamayacağını sordu ve ben de ona Rusya konusunda yardımcı olmasını söyledim. Putin yanlış yönlendirilen biri" dedi. "Fed Başkanı'nın zeka seviyesi yaptığı iş için düşük" Trump, ülkede enflasyon olmadığını savunarak, "Harika bir ekonomiye sahibiz, gümrük tarifelerinden milyarlarca dolar kazanıyoruz." dedi. Gümrük tarifesi ödemek istemeyenlerin fabrikalar inşa ettiğini vurgulayan Trump, gelen yatırımların ülke tarihinde görülmemiş olduğunu kaydetti. Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'a da eleştirilerini yineleyerek, "Zeka olarak ortalama bir insan. Zeka seviyesinin yaptığı iş için düşük olduğunu söyleyebilirim." ifadesini kullandı. Powell hakkında eleştirilerini sürdüren Trump, "Çok aptal bir insan olduğunu düşünüyorum." dedi.

Geri