Temmuz Ayında Elektrik Tüketiminde Rekor Artış

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan aşırı sıcaklar elektrik tüketimini zirveye taşıdı. Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, artan tüketimin yanı sıra özellikle tarımsal sulamada kullanılan kaçak elektriğin, altyapı üzerinde ciddi yük oluşturduğunu ve bölgesel kesintilere yol açtığını söyledi.

Temmuz ayında hava sıcaklıklarının 54 dereceye kadar çıktığı bölgede, elektrik talebi Haziran ayına göre yüzde 57 oranında artış gösterdi. Dicle Elektrik’in hizmet verdiği altı ilde Haziran ayında 1 milyon 767 bin MWh olan toplam tüketim, Temmuz’da 2 milyon 780 bin MWh’ye ulaştı. En yüksek günlük tüketim ise 31 Temmuz’da 45 bin MWh ile Şanlıurfa’da kaydedildi.

Kaçak elektrikle birlikte yaşanan aşırı yüklenmenin altyapıyı zorladığını belirten İl Müdürü Obut, Siverek’te yaşanan bir olayı örnek göstererek, kaçak kullanımdan kaynaklı trafoların yandığını, ekiplerin 45 dakika içinde müdahale ederek tekrar enerji sağladığını aktardı. Kırsal bölgelerde yaşanan arızaların giderilmesi için ekiplerin uzun süreler sahada çalışmak zorunda kaldığını da vurguladı.

Tarımsal sulamada kullanılan trafolarda kompanzasyon sistemlerinin bulunmamasının da iletim sistemlerini etkilediğini belirten Obut, bu durumun sadece bölgesel değil, zaman zaman ulusal trafo merkezlerinde de sorunlara yol açtığını ifade etti.

Enerji sisteminin sürdürülebilirliği için vatandaşlara çağrıda bulunan Obut, “İhtiyaç kadar ve tasarruflu elektrik kullanımı, hem bireysel hem de bölgesel enerji güvenliği için büyük önem taşıyor. Bu tür bilinçli tüketim, altyapının korunmasına da katkı sağlayacaktır” dedi.

İHA

Geri