Tatar Kanal T’ye konuştu: Diyalog istiyorum ama sürüklenmeyi kabul etmem

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’ta Kanal T’ye yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa ilişkin kararlı mesajlar verdi. “Çözümsüzlük çözüm değildir. Diyalog istiyorum ama sürüklenmeyi kabul etmem,” diyen Tatar, federasyon temelindeki bir sürece karşı olduklarını bir kez daha vurguladı. Diyaloğun devam etmesini istediğini belirten Tatar, “Ama benim çerçevemde, onların sürükleyeceği Crans Montana’da bıraktığımız yerden değil. Biz iki devletin işbirliği temelinde bakarız” sözleriyle müzakere zemininin değiştiğine işaret etti.

Tatar, BM raporlarında federasyonun artık iki toplum için referans noktası olmadığının da altını çizdi ve “Maria Houlgin’in raporu çok önemliydi. Ortak zemin yok diyor. Bu bizim için kazanımdır” dedi. İki tarafın işbirliğinin kapılar, mayın temizliği ve kültürel alanlarda ilerleyebileceğine dikkat çeken Tatar, “İki devletin işbirliği. Ama durmayalım, kazan-kazan ne varsa halkın yararına yapalım. Biz onun için buradayız” diye konuştu.

Kıbrıs’ta artık “yeni bir siyaset zamanı” dediklerini hatırlatan Tatar, “4 Nisan 2021’de Cenevre’de egemen eşitlik teyit edilirse resmi müzakerelere geçilir” görüşünde ısrarcı olduklarını söyledi. “Egemenlik kendi kendini yönetme hakkıdır. Varlık tescilidir. Biz pratik olalım dedik ve ‘3D’ dedik: Direk uçuş, direk temas, direk ticaret. Bunlar kabul edilirse oturup Kıbrıs sorununu konuşalım istedik, fakat kabul etmediler” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı olarak pozisyonunun net olduğunu söyleyen Tatar, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü sağlanmadan resmi müzakerelere geçilmeyeceğini belirtti. “62 yıldır fiiliyatta iki devletli bir adada yaşıyoruz. Ben de anlaşma isterim ama çözümsüzlük çözümdür demiyorum. Onların anladığı federasyonda biz yok olup gidiyoruz. KKTC’yi ne kadar güçlendirebilirsek, gelecekte bir anlaşma zemini oluşacağına inanıyorum” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti ile uyum içinde çalıştıklarını belirten Tatar, Cumhurbaşkanlığı görevi boyunca dış politikada özellikle mülkiyet davalarında ve uluslararası konularda Ankara ile tam bir istişare içerisinde hareket ettiklerinin altını çizdi. “Bizim siyasetimiz birlikte oluşturulan bir siyasettir” diyen Tatar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ekibiyle de yakın ilişkiler yürüttüklerini ifade etti.

Geri