A
Admin
Yönetici
Yönetici
İREM KAYA - EGE TELGRAF/ Yaz aylarının hafif tatlı seçeneklerinden biri olan peynirli irmik helvası, hem sütlü hem de peynirli lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. İşte Hatay mutfağının geleneksel tariflerinden biri olan bu nefis helvanın detayları.
Bu tarif 4-6 kişilik hazırlanabilir. Malzemeler şunlar:
1 su bardağı irmik
100 gram tuzsuz beyaz peynir (dil, künefe veya mozzarella tercih edilebilir)
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilin (isteğe bağlı)
İRMİĞİ KAVURARAK HAZIRLAYIN
Tereyağını bir tavada eritin ve irmiği ekleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte irmiğin hafif pembeleşmesini sağlayın. Bu adım, helvanın hem lezzetini hem de rengini belirleyen kritik bir noktadır.
SÜTLÜ KARIŞIMI EKLEYİN
Başka bir tencerede süt, su ve şekeri karıştırın. Kavrulmuş irmiğe bu sütlü karışımı dikkatlice ekleyin ve kısık ateşte karıştırmaya devam edin. İrmiğin karışımı çekmesi ve koyulaşması yaklaşık 5-7 dakika sürecektir.
PEYNİRLE TATLANDIRIN
Rendelenmiş peyniri helvaya ekleyin ve karıştırarak peynirin tamamen erimesini sağlayın. Bu adım, helvaya hem kremamsı bir doku hem de eşsiz bir aroma katar.
Helva kıvamını aldıktan sonra ocaktan alın ve isterseniz vanilin ekleyin. Sıcak olarak tabaklara alın ve sevdiklerinizle paylaşın. Yanına ceviz veya fındık ekleyerek sunumunu zenginleştirebilirsiniz.
PEYNİRLİ İRMK HELVASI İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Bu tarif 4-6 kişilik hazırlanabilir. Malzemeler şunlar:
1 su bardağı irmik
100 gram tuzsuz beyaz peynir (dil, künefe veya mozzarella tercih edilebilir)
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilin (isteğe bağlı)
İRMİĞİ KAVURARAK HAZIRLAYIN
Tereyağını bir tavada eritin ve irmiği ekleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte irmiğin hafif pembeleşmesini sağlayın. Bu adım, helvanın hem lezzetini hem de rengini belirleyen kritik bir noktadır.
SÜTLÜ KARIŞIMI EKLEYİN
Başka bir tencerede süt, su ve şekeri karıştırın. Kavrulmuş irmiğe bu sütlü karışımı dikkatlice ekleyin ve kısık ateşte karıştırmaya devam edin. İrmiğin karışımı çekmesi ve koyulaşması yaklaşık 5-7 dakika sürecektir.
PEYNİRLE TATLANDIRIN
Rendelenmiş peyniri helvaya ekleyin ve karıştırarak peynirin tamamen erimesini sağlayın. Bu adım, helvaya hem kremamsı bir doku hem de eşsiz bir aroma katar.
SERVİS ÖNERİSİ
Helva kıvamını aldıktan sonra ocaktan alın ve isterseniz vanilin ekleyin. Sıcak olarak tabaklara alın ve sevdiklerinizle paylaşın. Yanına ceviz veya fındık ekleyerek sunumunu zenginleştirebilirsiniz.