A
Admin
Yönetici
Yönetici
Microsoft, Windows 11 kullanıcıları için önemli bir yeniliği duyurdu. Şirket, işletim sistemine entegre ettiği yeni küçük dil modeli "Mu" ile kullanıcı deneyimini bir adım öteye taşıyor. Bu yenilik, özellikle Ayarlar uygulamasında doğal dil desteğiyle arama yapmayı mümkün kılıyor ve kullanıcıların yazılı sorgularla daha hızlı ve verimli bir şekilde sonuç almasını sağlıyor. Mu Modeli ile Doğal Dilde Arama Dönemi Başlıyor Mu, geçtiğimiz yıl duyurulan ve özel bir Nöral İşlem Birimi (NPU) barındıran Copilot+ PC’lerde kullanılmak üzere geliştirilen küçük dil modeli (SLM). Bu model, Ayarlar uygulamasındaki yeni "akıllı ajan" özelliğini destekliyor. Daha önce bu sistemlerde Phi-Silica modeli kullanılıyordu, ancak artık Mu modeli devreye girdi. Şu anda bu özellik, Windows Insider programının Dev Kanalı'nda test ediliyor. Daha Hızlı ve Daha Etkili Performans Microsoft’un açıklamalarına göre, Mu modeli 330 milyon parametreye sahip ve encoder-decoder mimarisiyle geliştirilmiş. Bu yapı, benzer boyuttaki yalnızca decoder tabanlı modellere göre yaklaşık %47 daha düşük gecikme süresi ve 4,7 kat daha hızlı çözümleme sağlıyor. Mu’nun, Phi-3.5-mini modeliyle benzer bir çıktı kalitesine sahip olduğu belirtiliyor, ancak model çok daha kompakt ve düşük parametre sayısına sahip. Nasıl Çalışıyor? Mu, özellikle çok kelimeli doğal dil sorgularında oldukça etkili olacak şekilde optimize edilmiş. Örneğin, kullanıcı Ayarlar uygulamasında "Bluetooth" yazarsa, sistem klasik şekilde Bluetooth ayarları sayfasını gösterecek. Ancak daha karmaşık ve doğal dilde yazılmış bir sorgu olan "Yeni bir Bluetooth kulaklık nasıl bağlanır?" şeklindeki bir aramayı da anlayarak, ilgili sayfayı doğru şekilde açabiliyor. Bu özellik, kullanıcıların daha hızlı ve doğal bir şekilde Ayarlar uygulamasında gezinmelerine olanak tanıyacak ve Windows 11 deneyimini daha verimli hale getirecek. Microsoft’un bu adımı, yapay zeka destekli kullanıcı deneyimlerini geliştirmeye yönelik atılan önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. (Donanım Haber)