Sebzeleri çiğ mi, pişirerek mi tüketmeli?

  • Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Sebzeleri pişirerek tüketmek bazı vitamin ve minerallerin kaybına yol açabilirken, bazı besin maddelerinin vücut tarafından daha kolay emilmesini de sağlayabiliyor. Bu nedenle sebzelerin nasıl tüketileceği, içerdiği vitamin ve minerallere göre değişiklik gösteriyor. Özellikle C vitamini, B vitaminleri ve potasyum gibi suda çözünebilen besin ögeleri, pişirme sırasında yemeğin suyuna geçerek kaybolabiliyor. Eğer pişirme suyu tüketilmiyorsa, bu besin öğeleri de ziyan oluyor. Ancak çorba, sulu yemek ve yahni gibi yemeklerde bu kayıp büyük ölçüde engelleniyor çünkü su da tüketiliyor. Çiğ Tüketilmesi Daha Faydalı Olan Sebzeler Besin kaybına karşı daha hassas olan bazı sebzeler şunlardır: • Lahana grubu (kale, brokoli, karnabahar, beyaz lahana) • Kabak • Ispanak • Bezelye Bu sebzeler, bol miktarda C ve B vitamini içerir ve aşırı pişirme durumunda önemli oranda besin değeri kaybına uğrayabilirler. Buna karşılık bazı sebzelerin pişirilmesi, vücut tarafından daha iyi emilmelerine yardımcı olur. Örneğin, domates pişirildiğinde içeriğindeki likopen maddesi daha kolay emilebilir hâle gelir.
 
Geri
Üst