Sanayinin kalbinde yetişen çocuklar

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Öyle her okula “örnek okul” denmez. Hele ki Türkiye’de, eğitimle sanayi arasındaki uçurumun hâlâ kapatılmaya çalışıldığı bir düzende… Ama Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu ülkenin yüz akı projelerinden biri. Adında “özel” geçse de, burada parayla pulla işiniz yok. Çocukların tamamı burslu okuyor, fabrikaya değil sınıfa doğan bir şans bu. Ama o sınıflar bildiğiniz sınıflardan değil; sanayide kullanılan makinelere birebir denk, hatta bazen birebir aynı makinelerle dolu atölyelerden söz ediyoruz. Bu okulu daha önce yaptığım bir röportaj vesilesiyle yakından tanıma fırsatım olmuştu. O zaman da büyülenmiştim, hâlâ aynı hissi taşıyorum. Şimdi mezuniyet törenleri gerçekleşti; tam 358 öğrenci mezun oldu. Bu üçüncü mezuniyet töreniydi ve üç yılda toplam 721 öğrenci sanayide yerini aldı. Bugün bu okuldan mezun olan gençler, diploma kağıdı değil; bir meslek, bir gelecek, bir emek teslim alıyorlar. Ve bana sorarsanız, bu okul mezunlarını sadece iş gücüne değil, memleketin kaderine katıyor. Her yıl kayıt döneminde yaklaşık bin 500 başvuru geliyor bu okula. Sadece Eskişehir’den değil, başka illerden de. Çünkü veliler biliyor ki bu okul, sadece bir meslek öğretmiyor; bir hayat kuruyor. Eğitim sistemimizde yıllardır eksikliği hissedilen “nitelikli ara eleman” meselesine somut bir çözüm burası. Lafla değil, işle çözüm. Mezuniyet törenine Eskişehir protokolünün yoğun katılımı da bu okulun şehre ve ülkeye kattığı değerin bir başka göstergesi. Vali Yardımcısından belediye başkanlarına, sanayi odası temsilcilerinden eğitim yöneticilerine kadar pek çok isim, bu anlamlı günde oradaydı. Okul Müdürü Bülent Seğmen’in de dediği gibi; dört yıl boyunca hem bilgiyle hem de deneyimle yoğrulan öğrenciler, artık hayata hazır. Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli’nin konuşmasında altını çizdiği bir başka önemli nokta da şu: “Artık sanayi sizlerle şekillenecek.” Bu söz sadece bir temenni değil, gerçek. Çünkü bu okul sadece teknik donanım sunmuyor; aynı zamanda etik değerler, üretim disiplini ve bir gelecek vizyonu da kazandırıyor. 1468 öğrencisiyle ve aileleriyle birlikte altı bin kişilik bir güçten söz ediliyor. Bu yıl da 390 yeni öğrenci daha kabul edilecek. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ayşe Ünlüce’nin konuşması da çok çarpıcıydı: “İstihdam sorununa bu okulun yaklaşımı çok değerli.” Evet, bu okul sadece öğrenciler için değil; aslında bu ülkenin geleceği için umut verici. Çünkü nitelikli teknik insan gücü eksikliği, artık sadece sanayicinin değil, hepimizin meselesi. Eskişehir Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik’in ifadesiyle, bu okuldan mezun olanlar sadece kendi geleceklerini değil, ülkenin geleceğini de şekillendirecek. Haklı. Çünkü burada yetişen çocuklar, müfredat ezberlemiyor. Motorun sesini dinleyip arızayı hissediyor, CNC tezgâhına kod yazıyor, malzemeye elini sürmeden ölçüsünü biliyor. Klasik bir mezuniyet değil bu. Burada kep atan gençlerin çoğu ya iş tekliflerini çoktan almış ya da birkaç hafta içinde alın terinin karşılığını alacak. Üniversiteye gitmek isteyenler de, “bir mesleğim var” özgüveniyle sınava giriyor. Özel EOSB Lisesi sadece bir okul değil. Bu topraklarda umudun ve emeğin yan yana yürüdüğünü gösteren yaşayan bir model. Keşke her ilde bir tane daha olsa… Belki o zaman üniversite mezunu işsizlerin değil, lise mezunu ustaların hikâyeleriyle övünürdük.

Geri