A
Admin
Yönetici
Yönetici
Belçika’nın Geel kentinde faaliyet gösteren bir yumurta üretim tesisinde, gıda güvenliğini tehdit eden ciddi bir skandal patlak verdi. Yetkililer, daha önce Salmonella bakterisi tespit edilen yumurtaların, sahte damgalar kullanılarak tekrar satışa çıkarıldığını tespit etti. Bu durum, halk sağlığını doğrudan tehdit eden önemli bir ihlal olarak değerlendirildi. 29 Ocak 2025 tarihinde Belçika Gıda Zinciri Güvenliği Federal Ajansı (FAVV) tarafından yapılan denetimde Salmonella tespit edilen tesis, geçici olarak gözetim altına alınmıştı. O dönemde yalnızca bakteriyi etkisiz hale getiren işlemlerden geçmiş yumurtaların kırma tesislerine gönderilmesine izin verilmiş ve piyasadaki şüpheli ürünler geri çağrılmıştı. Ancak sonraki incelemelerde, üretici firmanın bu kurallara uymadığı, hastalıklı yumurtaları sahte damgalarla yeniden piyasaya sürdüğü ortaya çıktı. FAVV ve Antwerpen Savcılığı iş birliğiyle yürütülen soruşturma kapsamında yapılan operasyonlarda, sahte damga taşıyan yumurtaların hem perakende satış noktalarına hem de tesis bünyesindeki otomatlarla doğrudan halka satıldığı belirlendi. Bunun üzerine, firmanın tüm faaliyetleri durduruldu ve yumurtalar yeniden toplatılmaya başlandı. Daha önce Mayıs ayında da benzer bir geri çağırma kararı alınan ürünler arasında, serbest gezen ve kafessiz tavuk yumurtaları bulunuyordu. Bu yumurtaların son tüketim tarihleri 21 Temmuz 2025 olarak belirtilmişti. Şimdi yaşanan bu yeni gelişmeyle birlikte gıda güvenliği konusu tekrar gündemin üst sıralarına taşındı. Uzmanlar, tüketicilerin son derece dikkatli olması gerektiğini ve güvenilir kaynaklardan ürün almaya özen göstermelerini tavsiye ediyor. Yetkililer ise benzer durumların önüne geçmek için denetimleri sıkılaştırma kararı aldı. Bu skandal, gıda sektöründe şeffaflık ve güvenilirliğin ne denli hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. (Sözcü)