"Olmaz" dediler evini tropikal bahçeye çevirdi: 100 ton pepino üretti

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Samsun’da emekli öğretmen Hakkı Albayrak, 50’den fazla ülkeden topladığı tohumlarla 20 yıl içinde tropikal bir bahçe kurdu. Amerika, Çin, Rusya ve Avustralya gibi ülkelerden getirdiği tohumları Karadeniz iklimine uyarlayan 73 yaşındaki Albayrak, seracılık yapmadan doğal koşullarda 200’den fazla farklı meyve ve sebze yetiştirmeyi başardı. Bahçesinde Çin fasulyesinden Kızılderili muzuna, Hindistan ağaç kavunundan Meksika avokadosuna, Frenk üzümünden goji berrye kadar birçok sıra dışı ürün yer alıyor. Bu ürünleri sadece yetiştirmekle kalmayan Albayrak, aynı zamanda tüketip, çoğaltıp, tohumlarını da satışa sunuyor. "PEPİNO SAMSUN'DA OLMAZ DEDİLER, 100 TON ÜRETTİM" Tropikal üretim serüvenine 1997 yılında pepino meyvesiyle başlayan Albayrak, o dönemde Türkiye’de tanınmayan bu meyve için tarım otoritelerinden olumsuz yanıt aldığını belirtti. Ancak pes etmeyen Albayrak, "Olmaz" denilen pepinodan 2007 yılında 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirdiğini belirterek, “Bazıları bana ‘Olmaz denileni yapan adam’ diyor, bu doğru” dedi. "BU YIL İLK KEZ HASAT YAPAMADIM" Bahçesinde tek bir avokado ağacından yılda yaklaşık 1 ton ürün aldığını söyleyen Albayrak, bu yıl yaşanan zirai don nedeniyle büyük kayıp yaşadı. Geçen yıl 800 avokado hasat ettiğini belirten Albayrak, bu yıl ilk kez hiç ürün alamadığını ifade etti. Don olayının sadece avokadoyu değil, Kızılderili muzu gibi diğer ürünlerini de etkilediğini söyledi. RENKLİ DOMATESLERLE FARK YARATIYOR Türkiye’de yaygın olarak tüketilen kırmızı domatesin yurt dışında rağbet görmediğine dikkat çeken Albayrak, mor, siyah, kahverengi, turuncu ve sarı domates çeşitlerini yetiştirdiğini söyledi. “Mor ve siyah domatesler sağlık açısından daha yararlı kabul ediliyor. Ben bu domatesleri kabuğuyla birlikte yiyorum çünkü vitamini kabuğunda” diyen Albayrak, farklı türleri tercih ettiğini belirtti. "1955’TEN BERİ BÖYLE DON GÖRMEDİM" Albayrak, iklim değişikliğinin etkilerini uzun yıllara dayanan tecrübesiyle değerlendirdi. “1955’ten beri sebze-meyve yetiştiriyorum. Böyle bir don olayını ilk kez gördüm. Önce don vurdu, şimdi de aşırı sıcaklar ürünlere zarar veriyor” sözleriyle iklim krizinin tarıma etkilerine dikkat çekti. TOHUM TAKASLARINA KATILIP BİLGİ VE TOHUM PAYLAŞIYOR Albayrak, ürettiği nadir türdeki tohumları paylaşarak bu ürünlerin yaygınlaşmasını hedefliyor. Her yıl tohum takas etkinliklerine katıldığını söyleyen Albayrak, geçen yıl Ordu’nun Fatsa ilçesinde düzenlenen şenlikte 600 paket tohum dağıttığını aktardı. Vatandaşların ilgisinden memnun olduğunu belirten Albayrak, üretim bilincinin artmasını umut ettiğini söyledi.

Geri