OBP güncelleme işlemi ne zaman, nasıl yapılır? Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplaması nasıl yapılır 2025?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
YKS sürecinin kritik aşamalarından biri olan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), tercih ve yerleştirme döneminde adayların puanlarına doğrudan etki ediyor. 2024-2025 eğitim-öğretim yılının sonuna gelinirken, öğrenciler sistemdeki eğitim bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmeye başladı. OBP güncellemesi, ÖSYM’nin değerlendirme sürecine doğrudan etki ettiğinden büyük önem taşıyor. Peki OBP güncelleme işlemi ne zaman başlayacak, nasıl yapılacak? İşte detaylar: OBP Nedir? Nasıl Hesaplanır? Ortaöğretim Başarı Puanı, öğrencinin lisedeki genel başarı düzeyini yansıtır. Hesaplama formülü oldukça basittir: Lise diploma notu 100 üzerinden alınır. Bu not 5 ile çarpılarak OBP puanı elde edilir. Örneğin: Diploma notu 75 olan bir öğrencinin OBP’si = 75 x 5 = 375 puan olur. Bu puan, YKS yerleştirme puanına şu şekilde eklenir: Standart OBP katkısı: 375 x 0,12 = 45 puan Ek puanlı katkı (bazı bölümler için): 375 x 0,06 = 22,5 puan OBP Güncelleme Ne Zaman Başlayacak? 2025 yılına ait YKS, 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak. Sonuçların ise 22 Temmuz 2025’te açıklanması bekleniyor. OBP güncelleme süreci, genellikle sınav sonuçları açıklanmadan önce, Temmuz ayının ikinci haftası gibi başlıyor. Geçtiğimiz yıl örneği: 2024 YKS sonuçları: 16 Temmuz’da açıklanmıştı. OBP güncelleme tarihleri: 24-28 Haziran arasıydı. Bu yıl da benzer şekilde Temmuz ayının ortalarında OBP güncelleme sürecinin başlaması bekleniyor. OBP Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır? ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden işlem yapılır: OBP ve eğitim bilgilerinizi kontrol etmek için şu sayfaya giriş yapılır: Sistem üzerinde görünen okul bilgileri, diploma notu ve mezuniyet yılı doğruysa onay verilir. Eksik ya da hatalı bilgi varsa: Mezun olunan okul ile iletişime geçilir. Gerekli düzeltme işlemleri, e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Düzenleme sonrası AİS üzerinden yeni bilgiler tekrar kontrol edilip onaylanır. KAYNAK: NTV

Geri