Nevzat Özer'den Tarım İçin Çağrı: Köye Dönüş Devlet Eliyle Desteklenmeli

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat Özer, tarım ve hayvancılıkla ilgili yaşanan yapısal sorunları gündeme taşıyarak kapsamlı bir çözüm önerisi sundu. Özellikle köylerin boşalması ve üretimde yaşanan gerilemeye dikkat çeken Özer, devletin tarıma ve kırsal kalkınmaya aktif olarak müdahil olması gerektiğini ifade etti. Tarımda Alarm Zilleri Çalıyor Nevzat Özer, taşımalı eğitim sistemiyle birlikte köylerdeki yaşamın giderek azaldığını, bunun da tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirtti. “Çocukları şehirde okutalım derken, köylerde üretimi de bilgiyi de kaybettik” diyen Özer, bu tersine göç hareketinin ancak devlet destekli projelerle mümkün olabileceğini vurguladı. Köye Dönüş Projesi Nasıl İşleyecek? Özer’in önerdiği “Köye Dönüş Projesi”, sadece bir yerleşim hareketi değil, aynı zamanda tarımsal üretimi canlandırmayı hedefliyor. Projenin temel başlıkları şöyle: Ruhsatlı ev, hibe hayvan, makine ve üretim desteği Modern tarım altyapısının kurulması Bölge teşviklerinden Trabzon’un da yararlanması Köy yaşamını cazip hale getirecek ekonomik çözümler Fındıkta Verim Sorunu Büyüyor Özer, bölge tarımının lokomotifi olan fındıkta da ciddi bir verim düşüşü yaşandığını söyledi. “Bahçeler yaşlandı, bakım yok. Teknoloji 5.0 konuşulurken biz hâlâ çapa motoruna mahkûmuz” diyerek, mekanizasyon ve modern ekipman eksikliğine dikkat çekti. Kooperatifler Kalkınmanın Anahtarı Kooperatifçiliğin küçük üreticinin pazara açılması açısından önemli olduğunu belirten Özer, devlet destekli ekipman ve organizasyon gücüyle kooperatiflerin tarımda lokomotif rol üstlenebileceğini kaydetti. Tavukçulukta Trabzon’a Pilot İl Önerisi Tavukçulukta Trabzon’un potansiyeline dikkat çeken Özer, kesimhane ve kümes altyapısı kurularak ilin pilot bölge ilan edilmesini önerdi. Girişimci ruhun yüksek olduğu Trabzon’da bu alana yönelimin ciddi istihdam ve üretim artışı sağlayacağını vurguladı. Devlet Tarıma Müdahil Olmalı Son olarak tarımın yalnızca çiftçiye bırakılmayacak kadar önemli bir alan olduğunu dile getiren Özer, “Biz elimizi değil gövdemizi taşın altına koyarız. Devlet yeter ki destek versin. Bu topraklar hâlâ üretir, yeter ki biz sahip çıkalım” diyerek çağrısını yineledi.

Geri