A
Admin
Yönetici
Yönetici
Eski bir söz vardır: “Rakamlar yalan söylemez.” Ben de bir tespit yapayım: 80 yıl sonra Çine’de insan kalmayacak! Hemen “olmaz” demeyin. Geliyorum rakamlarla, mantıkla, projelerle… 2005 yılında Çine’nin nüfusu 56.000. 2025 yılında bu sayı 46.000’e düşmüş. Yani 20 yılda tam 10.000 kişi eksilmiş. Bu hızla giderse; Her 20 yılda 10.000 kişi eksilmeye devam ederse… 80 yıl sonra Çine’de sadece 5-6 bin kişi kalacak. Peki, bu tabloyu değiştirmek kimin görevi? Çineli vekilimiz Mustafa Savaş’ın. Mustafa Savaş, bu göçü tersine çevirmek için yıllardır çalışıyor. Proje üstüne proje… Hükümet Konağı. DSİ’nin devasa sulama yatırımı. Gençlik merkezleri, halı sahalar. 75 yataklı yeni hastane. Fen lisesi, spor lisesi projeleri. Ve ters göçü sağlayacak en kritik adımlar: CEZAEVİ BİEN SERAMİK FABRİKASI Evet yanlış duymadınız. Çine’ye 3.500 kişilik cezaevi. BİEN seramikle 3.500 kişilik istihdam. Buraya kadar her şey “güzel” gibi duruyor. Güzel de… Nüfusu azalan bir ilçe, bir anda %20 artışı nasıl kaldıracak? Mustafa Savaş’ın çözümü hazır: TOKİ! Aydın-Çine yolu üzerinde, Savrandere’de büyük bir inşaat başladı: Tam 1.005 konut. Aydın’da bugüne kadar yapılan en büyük TOKİ projesi. Ancak dikkat: Savrandere, Efeler ilçesine bağlı bir mahalle. Çine’ye yakın, ama Çine değil. • Aydın – Savrandere: 13 km • Çine – Savrandere: 23 km • Savrandere – BİEN Seramik: 15 dakika Kim ne derse desin; bana göre Savrandere TOKİ projesi, Mustafa savaş’ın memleketi Çine’nin projesidir. Şimdi Sayın Vekilim’e birkaç soru sormak istiyorum: Sayın Mustafa Savaş; Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan, Son yıllarda seracılıkla öne çıkan Çine’ye BİEN Seramik Fabrikası’nı getirmek ne kadar doğru? Hadi doğru diyelim… Gerçekten 3.500 kişi mi çalışacak bu fabrikada? Yoksa 300-500 kişi mi? Sayın Vekilim; Samimi, huzura alışkın, sade bir hayat yaşayan Çineli halkın tam ortasına Cezaevi yapmak ne kadar doğru? Bu cezaeviyle İşsizlik çözülebilir mi? Tayinle gelen askerler ve personel, Çine’nin kaderini mi değiştirecek? ⸻ Sayın Vekilim; Altyapısı yetersiz, merkeze uzak, okula, sağlık merkezine uzak Savrandere gibi bir yere 1.005 sosyal konut yapmak Gerçekten Çine’yi yaşatmak mı? Yoksa Çine’yi boşaltıp, başka bir yere taşımak mı? Ve son olarak… 80 yıl sonra geriye dönüp bakıldığında Çineliler şöyle mi diyecek? “Allah Mustafa Savaş’tan razı olsun… Ne iyi etti de cezaevini getirdi.” Yoksa… “Mustafa Savaş’ın projeleriyle köyümüz, kentimiz, kimliğimiz silindi.” mi diyecekler? ⸻ Eski bir söz vardır; “Rakamlar yalan söylemez; ama tabloları çizenler yalan söyleyebilir.” Ben bu yazıda tablo çizen kişi olarak, Sizin yalancınız ben olayım Sayın Vekilim. 80 yıl sonra Çine’de elbette insan kalacak. Ama o insanlar ne çiftçi olacak… Ne de Çineli. Çine’de cezaevindeki mahkûmlar ve onları koruyan taburlar kalacak. BİEN Seramik Fabrikası mı? Rusya-Ukrayna savaşı biter bitmez Ukrayna’dan gelen daha ucuz kil, tüm hesapları bozacak. Fabrika da üretimini Bozüyük’e taşıyacak.