A
Admin
Yönetici
Yönetici
Bir başka “Ataputçu”: “Adın besmeledir her işimizde! / Yarın bir iskelet olsak mezarda, / ‘Atatürk’ çığrışır kemiklerimiz…” Behçet Kemal Çağlar (Erzincan, 23.7.1908 – İstanbul, 24.10.1969, Zincirlikuyu Mez.), -Aka Gündüz’ün aksine- hakîkî şâir vasfını hâiz olmakla berâber, Allâh vergisi bu kâbiliyetini Yaradan’a isyân ve şahısperestlik gibi bir iptidâîlik uğrunda kullanarak küfrân-ı nîmet etmiş bir şâirdir. Mustafa Kemâl’in “İki Kademeli Dîn İnkılâbı” projesine âlet olan iki şâirden biri odur. Bunlar (Behçet Kemal ve Tank Albayı Enver Tuncalp), “Mutlak Şef” tarafından, Kitâbullâh’a, Türkce manzûm nazîre yazmakla vazîfelendirilmişlerdi. Her ikisi de, namazlarda, resmî cebirle okunmak üzere böyle bir hayli Âyet tercüme ettilerse de, “Mutlak Şef”in bu hayâli tahakkuk etmedi. Behçet Kemal, nazîre mâhiyetindeki bu tercümelerini bilâhare (Selânikli Abdi İpekçi”nin) Milliyet gazetesinde (24 Aralık 1965 / 1 Ramazan 1385 târihinden îtibâren) “Kur’ân-ı Kerîm’den İlhâmlar” başlığı altında tefrika ettirme imkânı buldu. (Tafsîlât için: “Mustafa Kemâl, Kur’ân-ı Kerîm’e Nazîre Yazdırmıştı” başlıklı makâlemiz, Derin Tarih, Ocak 2016, sayı 46, ss. 90-99.) O, daha evvel, 1930 senesi civârında, askerliğini yaparken, rahmetli Süleyman Çelebi’nin Muhammedî Mevlid’ini de “Bizim Mevlût” ismiyle tanzîr etmiş, bu Kemalist Mevlid, Mâbûd’unun ölümünden birkaç sene sonra, Kemâlperest Yücel mecmûasının Eylûl – 1. Teşrîn – 2. Teşrîn 1942 târihli 91 – 92 - 93. birleşik sayısında (yıl: 8, cild: XVI, ss. 21-26) neşredilmişti. Bilâhare, DP iktidârı devrinde, Vedat Nedim Tör’ün tavsıyesi ve Celâl Bayar’ın inisiyatifiyle, Kemalist Totaliter Rejim, İslâma karşı farklı bir strateji tâkîb etmiye başlıyarak, İslâmı Kemalizme payanda yapmak yolunu tutmuş, bu çerçevede Mustafa Kemâl’in “dîndâr bir Müslüman” olduğu yalanını işlemiye başlamıştı. Tam Selânikli seciyesine muvâfık bir strateji! Bu strateji çerçevesinde, Mustafa Kemâl’in kız kardeşi Makbule Boysan (ilkin Boysan, bilâhare Atadan; Selânik 1884 – Ankara, 18.1.1956, Cebeci Asrî Mez.), ilk def’a 29 Kasım 1953’te, Süleymâniye Câmlii’nde, târihin kaydettiği belki en büyük İslâm düşmanı ve Ateist olan ağabeyi hayrına Mevlid okutturmuştu… (Ulus, 4.12.1934, s. 3) Ankara Meb’ûsu Selânikli Aka Gündüz’ün “Ataput”una yakarış “şiir”i… *** Makbûle Hanım, Kemalist Totaliter Rejimin bir projesi olan bu Mevlid tiyatrosunu, bir sene sonra, 14 Kasım 1954’te ve yine Süleymâniye Câmii’nde bir kerre daha sahneye koyacaktır. Bu def’a, Mevlid, Devlet Radyosu’ndan yayınlanarak bütün halka dinlettirilecek ve sâfderûn halkla berâber pek çok “çeyrek münevver” de bu oyuna kanacaktır… “Ger dileriz bùlasız oddan necât / Mustafâyı bâ Kemâle esselât / Ol Zübeyde Mustafânın ânesi / Ol sedeften doğdu ol dür dânesi” Bütün Türkiye’ye dinlettirilen bu ikinci Mevlid’de, Sabataî Münâfıklığı, ferâset sâhibleri için ne kadar bârizdi! Zîrâ, Ateist ve İslâm düşmanı Mustafa Kemâl için okutulan ve Devlet Radyosu’ndan canlı yayınlanan Muhammedî Mevlid’i, Behçet Kemâl’in Kemalist Mevlid’inin tilâveti tâkîb etmişti… Daha doğrusu, o Küfürnâmenin tamâmı değil de, onun, “Yok gayri bizlere uyku, dinek vay! / Kime bel bağlıyak, kime dönek vay! / Vay amansız ecel, alçak felek vay! / Türkler yüreğini dağlasın gayri, / Cihan da bizimle ağlasın gayri…” mısrâlarıyle başlıyan ve Münir Nureddin Selçuk tarafından bestelenen “Atatürk’e Ağıt” başlıklı son kısmı tilâvet edilmiş, zâten tilâvet de Selçuk’un 40 kişilik korosu tarafından icrâ edilmişti… (Aslında, 1942’deki metinde “Atatürk’e Ağıt” diye bir başlık yoktur…) (Mustafa Kemâl için) “Rabbim de gözyaşı dökmezse ayıb!” Bu kısımda, meselâ şu kabîlden hezeyânlar yer alıyor: “Dereler, denizler çağlar ağlayıp / En büyük, en güzel, en yiğit kayıp / Rabbim de gözyaşı dökmezse ayıp”… Kezâ: “Bakışları şimşek gibi çakardı / Yarını görürdü, düne bakardı / Kürsüye çıktı mı, arşa çıkardı” veyâ: “Ölmedim, ben ölmedim, ben ölmedim!” “Cihan türbe olsa almaz bu devi”, “Gök düşsün toprağa, toza belensin! / Gece mezarına yıldız elensin! / Şehitler doğrulsun, nöbet dolansın!” “[İnönü,] Derd ile ah eylèyüben ol zaman / Doldu meclis’in içi zârü figan / Meclise nazırdı ruhu Mustafa / Bîhurûfü lafzü savt etti’ nida: [Meclis’e nazar eyliyen Mustafâ’nın rûhu, harfsiz, lafızsız nidâsını işittirdi:] / ‘Türkte cevher işledim yıllarca ben / Bi’liniz: her bi’riniz bir parça ben, / Kalbolundum hep size hiç kalmadım, / Ölmedim, ben ölmedim, ben ölmedim!’ / Her birinin ruhu çün gûş eyledi / Şevkü şâdiye erip cûş eyledi / Başka fanilerle farkı gördüler / İ’nönünde A’tatürkü’ gördüler… / Ger dilersiz bùlasız şevkü necat / A’tatürkè A’tatürkè esselât.” (Bu husûsta mevsûk tafsîlât için şu çalışmamıza mürâcaat: Mustafa Kemâl’in Âilesi Dîndâr mıydı?; Yeni Söz, 22.6.2018 – 5.8.2018, 45 tefrika.) “Zındık Şâir”in Kemalist Mevlid’inin neşredildiği Eylûl – 1. Teşrîn – 2. Teşrîn 1942 târihli Yücel mecmûasının iç kapağı, “Mevlid”in takdîm yazısı, ilk ve son sayfaları… Sondaki “Yok gayri bizlere uyku dinek vay” mısrâından îtibâren olan kısım, Münir Nureddin tarafından bestelenip, Devlet Radyosu’nda, Makbule Hn.’ın, ağabeyi için okuttuğu Muhammedî Mevlid’i takîben koroyle okunan Kemalist Mevlid’dir… *** Taptığı “Büyük Şef”i tarafından himâye ve taltîf edilen, bu meyânda Londra’da tahsîlle mükâfâtlandırılan Behçet Kemal, ömrünü, böyle Zındıkça şiirlerle ziyân etti ve bunlardan alenen teberrî etmediği için bir Münkir sıfatıyle bu dünyâyı terk etti… (Nihâî hesâbı Allâh’a âiddir; biz, zâhire göre, müdellel olana göre hüküm veririz! Ve hemcinslerimizi şeytanın bu yoldaşlarından sıyânet etmek için bununla da mükellefiz!) “Ebedî Şef”ten sonra “Millî Şef” de kendisini himâye etmiş, 1943’te Erzincan Meb’ûsu tâyîn etmişti. 1949’da bu sıfatla Devletten maaş aldı. Bundan sonra dahi, Mütehakkim Zümrenin desteği hep yanında oldu: “1950-1959 yılları arası Robert Koleji'nde öğretmenlik yapmış, 27 Mayıs 1960 Darbesiyle işbaşına gelen askeri yönetimin seçtiği kurucu meclis üyeleri arasında yer almıştır. Daha sonra Türk Dil Kurumu Genel Sekreterlik, TRT Yönetim Kurulu Başkanlığı, Akbank Neşriyat Müdürlüğü ve TRT Program Uzmanlığı görevlerinde bulundu.” () (31.3.2025)