Milli Eğitim’den büyük değişiklik: Zil kalkıyor, sorumluluk geliyor! Zilsiz okul uygulaması

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin sorumluluk bilincini artırmak amacıyla uygun görülen okullarda zilsiz okul uygulamasına geçecek.

ZİLLERİN SESİ SINIRLANDIRILACAK

Zil kullanımının zorunlu olduğu durumlarda, ses seviyesi çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde makul düzeyde olacak. Okullarda kullanılacak zil sesleri ise bakanlık tarafından belirlenen seçenekler arasından seçilecek.

İLK DERSİN TEMASI: ORMANLAR

Bu yılın ilk dersinde “Orman Yangınlarına Karşı Yeşil Vatanı Korumak” teması işlenecek. Eğitim öğretim yılı boyunca orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturulması, fidan dikilmesi ve orman temizliği gibi etkinliklere önem verilecek.

ATATÜRK HAFTASI TARİHİ ÖNE ÇEKİLDİ

10-16 Kasım tarihleri arasındaki Atatürk Haftası birinci ara tatile denk geldiği için etkinlikler bir önceki hafta yapılacak. Bu kapsamda tüm okullarda ve kurumlarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anmaya yönelik bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma ve tiyatro gibi etkinlikler düzenlenecek.

12. SINIFLAR İÇİN DERS TERCİHLERİ BELİRLENDİ

Talim ve Terbiye Kurulu tarafından kabul edilen haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikler 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak. 12. sınıf öğrencilerine yönelik Hedef Temelli Destek Eğitimi ders seçimi ise 8-12 Eylül tarihleri arasında okul idareleri tarafından gerçekleştirilecek.

SINIFTA CEP TELEFONU YASAK

Öğrencilerin dijital bağımlılığa karşı farkındalık kazanması için sınıfta cep telefonu bulundurulmaması uygulaması devam edecek. Aynı şekilde öğretmenler de sınıfta cep telefonu kullanmayacak.

MEZUNİYET TÖRENLERİNE KISITLAMA

Planlanacak mezuniyet etkinliklerinde velilere ve okullara ek maliyet getirecek organizasyonlardan kaçınılacak. Etkinlikler için il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinden izin alınarak uygun mekanlar kullanılacak. Okul veya kurum dışındaki alanlarda mezuniyet etkinlikleri yapılmayacak.

ÜCRETSİZ KAYNAK DIŞI MATERYALLER YASAK

Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan kaynaklar dışında materyal kullandırılmayacak. Velilere maddi külfet getirecek uygulamalardan kaçınılacak ve reklam, tanıtım faaliyetlerine izin verilmeyecek.

ÖZEL OKULLAR YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Özel okulların eğitim ve diğer hizmet ücretlerinde yönetmeliğe uygun hareket edip etmediği denetlenecek. Kademe başlangıçları için belirlenen ücretlerde fahiş fiyat tespit edilen okullara işlem uygulanacak.

NTV

Geri