LGS 15. matematik sorusu tartışması! Soru iptal edilecek mi?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) özellikle matematik alanındaki 15. sorunun içerdiği ifade eksikliği, öğrenciler ve veliler tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Soru, Pisagor bağıntısı kullanılarak çözülmesi gereken bir problem olmasına rağmen, önemli bir ifadenin soruda yer almaması öğrencilerin kafasında karışıklık yarattı. Bu durum, sınavın adil olup olmadığına dair tartışmaları alevlendirdi. Eksik İfade Öğrencilerin Anlamasını Zorlaştırdı Matematik sorusunda "en kısa" ifadesinin kullanılmaması, sorunun çözümünde kritik bir rol oynadı. Öğrencilerin birçoğu, uzunlukların hangisinin kastedildiğini net şekilde anlayamadı. Bu da zamanla yarıştıkları sınavda yanlış yorumlara ve karmaşaya yol açtı. Eğitimciler ve uzmanlar, eksik ifadenin öğrencilerin soruyu farklı şekillerde anlamalarına neden olduğunu belirtti. Bu durumun sınav performansını olumsuz etkilediği görüşü ağırlık kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Ret Cevabı Veliler ve öğrencilerin yoğun itirazlarına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sorunun iptal edilmesi talebini reddetti. Bakanlık, sınavda herhangi bir hata veya eksiklik olmadığını belirtti. Ancak bu açıklama, hem kamuoyunda hem de eğitim camiasında tartışmanın sona ermesini sağlamadı. İtirazların devam etmesi, konunun yargıya taşınma olasılığını gündeme getirdi. Uzmanlar Konuyu Değerlendiriyor Doç. Dr. Burak Karabey, yaşanan sorunla ilgili yaptığı açıklamada, sınavdaki ifadenin yetersizliğinin öğrencilerin farklı algılamalarına neden olmasının doğal olduğunu vurguladı. Karabey, sınav sorularında kesin ve net ifadelerin kullanılmasının önemine dikkat çekerek, özellikle süre baskısı altında olan öğrencilerin yanlış anlamalar yaşayabileceğini ifade etti. Bu tür durumların önüne geçmek için soru metinlerinin titizlikle hazırlanması gerektiğini sözlerine ekledi. Tartışmalar Devam Ediyor LGS’deki 15. matematik sorusuyla başlayan bu tartışma, öğrenciler ve veliler arasında büyük yankı uyandırdı. İfade eksikliği ve bunun yarattığı karışıklık, sınavın adilliği konusunda endişeleri artırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına rağmen bazı ailelerin ve öğrencilerin hukuki süreç başlatacağı konuşuluyor. Eğitim çevreleri ise bundan sonraki sınavlarda benzer sorunların yaşanmaması için soru hazırlama süreçlerinin daha dikkatli yürütülmesini talep ediyor. NTV

Geri