Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Abdallık Geleneği ve Neşet Ertaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden: KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ ABDALLIK GELENEĞİ VE NEŞET ERTAŞ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Başlangıç Hükümleri Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Abdallık Geleneği ve Neşet Ertaş Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Abdallık Geleneği ve Neşet Ertaş Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar. Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu, b) Merkez: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Abdallık Geleneği ve Neşet Ertaş Uygulama ve Araştırma Merkezini, c) Müdür: Merkezin Müdürünü, ç) Rektör: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörünü, d) Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini, e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları Merkezin amacı MADDE 5- (1) Merkezin amacı; abdallık geleneğinin araştırılması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla projeler geliştirerek bu geleneğin yaşatılmasına katkı sağlamak ve Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Hacı Taşan, Ayvaz Başaran gibi vefat etmiş “Abdal Kocaları” ile günümüzde bu geleneği devam ettirmeye çalışan temsilcileri hakkında araştırmalar yapmak; bu alanla ilgili sözlü gelenekte yaşayan bilgileri derlemek; günümüz abdallarının problemlerini tespit ederek çözüm yolları önermektir. Merkezin faaliyet alanları MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır: a) Türk Dünyası ve Türkiye’deki abdallık geleneği üzerine çalışmalarda bulunmak. b) Abdallık geleneğinin en güçlü temsilcisi Neşet Ertaş başta olmak üzere Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Ayvaz Başaran ve Adem Göçer gibi Kırşehir’de yetişmiş abdallar üzerine çalışmalar yapmak. c) Merkezin çalışma alanıyla ilgili yardım isteyen her türlü kuruluşa danışmanlık hizmeti vermek. ç) Resmî veya özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak faaliyet gösterilen alanlarda sempozyum, kongre, panel, çalıştay, sergi, konser, gezi gibi etkinlikler düzenlemek; böylece toplum ile Üniversite arasında bilgi ve kültür alışverişini sağlayarak kültürel alanda toplumsal gelişmeye hizmet etmek. d) Türkiye’nin değişik bölgelerine dağılmış abdallarla ilgili çalışma yapmak için araştırma ve inceleme gezileri düzenlemek. e) Türkiye’nin değişik bölgelerinde Merkezin faaliyetleriyle örtüşen konularda inceleme, araştırma yapan üniversite, merkez, bölüm, kurum ve belediyelerle bir araya gelerek ortak çalışmalar yapmak suretiyle hedeflenen kazanımların yurt çapında yaygınlaşmasını sağlamak. f) Merkezin çalışma alanlarıyla ilgili projeler geliştirmek; katalog, dergi, kitap, elektronik kitap ve benzeri yayınlar yapmak. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri Merkezin yönetim organları MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır: a) Müdür. b) Yönetim Kurulu. c) Danışma Kurulu. Müdür MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından üç yıl süre için Rektör tarafından görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdür Yönetim Kurulunun doğal üyesi ve başkanıdır. Çalışmalarında Rektöre karşı sorumludur. (2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasından iki kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Görev süresi biten müdür yardımcısı aynı usulle tekrar görevlendirilebilir. (3) Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda, görevlendirdiği müdür yardımcısı, Müdüre vekâlet eder. Görev süresi bitmeden önce herhangi bir nedenle görevi sona eren veya altı aydan fazla görevi başında bulunamayan Müdürün yerine kalan süre için aynı usulle yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdürün görevleri MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır: a) Merkezi temsil etmek ve Merkezin idari işlerini yürütmek. b) Yönetim ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek, toplantı gündemini hazırlamak, Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak. c) Uygulamaya konulan etkinlikler hakkında Rektöre bilgi vermek. ç) Yıllık faaliyet raporunu hazırlayarak Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak. d) Merkezin personel ihtiyacını tespit ederek Rektöre sunmak. e) Merkezin etik ve bilimsel ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermesini sağlamak. f) Merkez bünyesinde çalışan personelin görev ve sorumluluklarını belirlemek; personelin görevlerini, ahlaki ve bilimsel kurallara, ilgili mevzuata ve bu Yönetmeliğe göre sürdürüp sürdürmediğini denetlemek. Yönetim Kurulu MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdür ile birlikte Merkezin faaliyet alanlarında akademik araştırmaları ve deneyimleri bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen dört kişi olmak üzere toplam beş kişiden oluşur. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir. Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında, her yıl en az iki kez ve gerektiğinde Müdürün çağrısı üzerine toplanır. Toplantı yeter sayısı salt çoğunluktur. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde karar verilmiş sayılır. Toplantıya Müdürün olmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından biri başkanlık eder. Yönetim Kurulunun görevleri MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır: a) Bu Yönetmeliğe ve kuruluş amacına göre, Merkezin çalışma ve araştırma programlarını planlamak. b) Merkezce yürütülecek faaliyetlerle ilgili çalışma esaslarını tespit etmek; planlanan araştırma projeleri, yayınlar, ulusal ve uluslararası düzeydeki kongre, sempozyum ve benzeri etkinlikler için bütçe önerisi hazırlamak. c) Merkezde yürütülen hizmet ve araştırma faaliyetlerinin ahlaki ve bilimsel kurallara, bu Yönetmeliğe ve ilgili mevzuata uygun olarak daha iyi ve verimli şekilde yürütülmesi için önerilerde bulunmak ve kararlar almak. ç) Merkez bünyesinde kurulacak çalışma gruplarını ve bu gruplarda görevlendirilecek adayları tespit edip çalışma grupları oluşturmak. d) Çalışma grupları tarafından hazırlanan raporları incelemek ve karara bağlamak. e) Merkezin dönemler hâlindeki çalışma planını hazırlamak ve uygulamaya koymak. f) Yurt içi ve yurt dışındaki bilimsel araştırma kurumları, kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar, vakıf ve derneklerle iş birliği yaparak Merkezin amaçlarına uygun projeler geliştirmek. g) Her faaliyet yılı sonunda, Danışma Kuruluna ve Rektöre sunulacak faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programının hazırlanmasında Müdüre yardımcı olmak. ğ) Müdürün gündeme getireceği diğer konuları görüşüp karara bağlamak. Danışma Kurulu MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında Merkezin faaliyetleri ile ilgili alanlarda bilgi ve deneyime sahip Üniversite öğretim elemanları ve istekleri hâlinde kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardaki uzman kişiler arasından, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilen Müdür dahil en fazla yedi kişiden oluşur. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir. (2) Danışma Kurulu, Müdürün başkanlığında yılda en az bir kez toplanır. Müdür, gerekli görmesi halinde Danışma Kurulunu toplantıya çağırabilir. Toplantılarda salt çoğunluk koşulu aranır. Danışma Kurulunun görevleri MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır: a) Müdür tarafından hazırlanan ve Yönetim Kurulunca uygun görülen yıllık çalışma faaliyetlerini ve bir sonraki çalışma yılına ait programı değerlendirerek görüş bildirmek. b) Merkezin faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde ve tavsiye niteliğinde önerilerde bulunmak. c) Merkezin projelerine katkı sağlamak. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Personel ihtiyacı MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır. Harcama yetkilisi MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür. Demirbaş ve ekipmanlar MADDE 16- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım ve demirbaş Üniversite demirbaşına kaydedilerek Merkezin kullanımına tahsis edilir. Hüküm bulunmayan haller MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte yer almayan konularda 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır. Yürürlük MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü yürütür.

Geri