A
Admin
Yönetici
Yönetici
Artvin Valisi Turan Ergün, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülen IPARD III programı kapsamında Artvin’de hayata geçirilecek 10 projeye toplam 64 milyon lira hibe desteği verileceğini açıkladı. Valilik toplantı salonunda düzenlenen programda proje sahipleriyle bir araya gelen Vali Ergün, yürütülecek yatırımlar hakkında bilgi aldı ve girişimcilere temsili çeklerini takdim etti.
Programda yaptığı konuşmada Artvin’in TKDK desteklerinden faydalanmaya başlamasının üzerinden yalnızca bir yıl geçtiğini hatırlatan Vali Ergün, bu kısa sürede alınan yolun önemli olduğunu ancak gelecek yıllarda bu başarının daha da büyütülmesi gerektiğini ifade etti. Artvin’de TKDK’nın 2024 yılında kurulduğunu ve IPARD III programı kapsamında ilk çağrı döneminin ardından 5 ayrı çağrının daha açıklandığını belirten Ergün, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinden et ve süt üretim çiftliklerine, kırsal turizmden arıcılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine kadar birçok alanda proje desteği verildiğini vurguladı.
Vali Ergün, “İlk yıla göre aldığımız destekler fena değil. Ancak bu sadece bir başlangıç. Önümüzdeki yıllarda bu rakamların en az yüzde 100, hatta yüzde 200 oranında artmasını bekliyoruz. Şu anda üçüncü ve dördüncü çağrı dönemleri açık durumda. 18 Ağustos’a kadar devam edecek başvuru sürecinde yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızın bu fırsattan faydalanması büyük önem taşıyor” dedi.
Şu ana kadar Artvin’den toplam 35 proje başvurusu alındığını ve bunlardan 10’unun sözleşmeye bağlandığını kaydeden Vali Ergün, “Bu 10 projenin toplam yatırım tutarı 92 milyon lira. TKDK tarafından bu projelere sağlanacak hibe desteği ise 64 milyon lirayı buluyor. Her 3 liralık yatırımın 2 lirası hibe şeklinde yatırımcıya aktarılıyor. Bugüne kadar yatırımcılara toplamda 15 milyon lira tutarında ön ödeme yapılmış durumda” şeklinde konuştu.
Desteklenen projelerin tamamlanmasıyla birlikte Artvin’de 2 hayvancılık tesisi, 4 kırsal turizm tesisi, 1 su ürünleri üretim tesisi ve 3 arıcılık projesi faaliyete geçecek. Bu yatırımların kırsal kalkınma açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Ergün, “Bu töreni düzenlememizin temel amacı sadece destek alan yatırımcılarımızı takdir etmek değil, aynı zamanda TKDK’nın Artvin’de tanınırlığını artırmak. ‘Bakın neler destekleniyormuş, bizim haberimiz yoktu’ diyen vatandaşlarımıza ulaşmak istiyoruz. TKDK’nın destek alanlarının neredeyse sınırı yok. Bu fırsatlardan daha fazla vatandaşımızın faydalanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Daha önce görev yaptığı Uşak ilinde de benzer bir süreç yaşandığını dile getiren Ergün, destekten en fazla faydalanan illerin bilinçli ve nitelikli projelerle öne çıktığını, bunun temelinde ise doğru yazılmış ve uygulanabilir projelerin yattığını söyledi. Artvin’in de bu bilinç düzeyine ulaşması için Valilik olarak gerekli tüm desteği sunmaya hazır olduklarını ifade etti.
Vali Ergün, sözlerini yatırımcıları tebrik ederek tamamladı:
“Bu ilk yıl içinde TKDK'dan destek alarak ilimize katkı sağlayan tüm girişimci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Onlarla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu başarıların devamını diliyorum.”
Programda yaptığı konuşmada Artvin’in TKDK desteklerinden faydalanmaya başlamasının üzerinden yalnızca bir yıl geçtiğini hatırlatan Vali Ergün, bu kısa sürede alınan yolun önemli olduğunu ancak gelecek yıllarda bu başarının daha da büyütülmesi gerektiğini ifade etti. Artvin’de TKDK’nın 2024 yılında kurulduğunu ve IPARD III programı kapsamında ilk çağrı döneminin ardından 5 ayrı çağrının daha açıklandığını belirten Ergün, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinden et ve süt üretim çiftliklerine, kırsal turizmden arıcılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine kadar birçok alanda proje desteği verildiğini vurguladı.

Şu ana kadar Artvin’den toplam 35 proje başvurusu alındığını ve bunlardan 10’unun sözleşmeye bağlandığını kaydeden Vali Ergün, “Bu 10 projenin toplam yatırım tutarı 92 milyon lira. TKDK tarafından bu projelere sağlanacak hibe desteği ise 64 milyon lirayı buluyor. Her 3 liralık yatırımın 2 lirası hibe şeklinde yatırımcıya aktarılıyor. Bugüne kadar yatırımcılara toplamda 15 milyon lira tutarında ön ödeme yapılmış durumda” şeklinde konuştu.

Vali Ergün, sözlerini yatırımcıları tebrik ederek tamamladı:
“Bu ilk yıl içinde TKDK'dan destek alarak ilimize katkı sağlayan tüm girişimci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Onlarla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu başarıların devamını diliyorum.”