A
Admin
Yönetici
Yönetici
İrem Buse KIRKKAYALI - EGE TELGRAF/ İzmir’in masalsı köyü Şirince’de yer alan Taş Mektep, 1906’dan günümüze uzanan tarihiyle ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor. Hem mimarisi hem de eğitim tarihine ışık tutan müze koleksiyonuyla dikkat çeken yapı, kemerli pencereleri ve kubbeli çatısıyla görenleri büyülüyor. Taş Mektep: Şirince’nin Tarihi Hafızası İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Mahallesi, yalnızca doğal güzellikleriyle değil, tarihi yapılarıyla da göz kamaştırıyor. Bu yapılar arasında en dikkat çekici olanlardan biri, hiç kuşkusuz Taş Mektep. 1906 yılında bir Rum okulu olarak inşa edilen bu taş bina, bugün hem bir restoran hem de geçmişin izlerini barındıran etkileyici bir müze olarak hizmet veriyor. Taş Mektep, yalnızca bir yapı değil, aynı zamanda köyün eğitim geçmişine tanıklık eden yaşayan bir tarih örneği. Geleneksel Mimariyle Zamana Direnen Bir Yapı Taş Mektep, mimarisiyle de dikkat çeken nadide yapılardan biri. Tamamen taştan inşa edilen dış cephesi, kemerli pencereleri ve kubbeli çatısıyla klasik Osmanlı-Rum mimarisinin zarif örneklerinden. Binanın mimari detayları, onu sadece tarihi bir yapı olmaktan çıkarıp aynı zamanda estetik bir sanat eserine dönüştürüyor. İç mekânda yer alan orijinal sıralar, derslikler ve eğitim materyalleri, ziyaretçilere adeta geçmişin sınıflarında dolaşıyormuş hissi veriyor. Müze Olarak Yeni Hayat: Eğitim Tarihine Yolculuk Taş Mektep günümüzde Artemis Restoran & Şarap Evi’nin bir parçası olarak işlev görüyor. Ancak asıl dikkat çekici yanı, içinde barındırdığı müze koleksiyonu. Tanzimat’tan Cumhuriyet dönemine kadar olan eğitim sistemini yansıtan eski ders kitapları, diplomalar, haritalar ve çeşitli eğitim belgeleri, Türkiye’nin eğitim tarihine ışık tutuyor. Bu yönüyle müze, yalnızca tarih meraklılarını değil, eğitimle ilgilenen herkes için özel bir keşif noktası oluyor. Şirince’ye Nasıl Gidilir? İzmir şehir merkezinden yaklaşık 85 kilometre uzaklıkta bulunan Şirince’ye ulaşmak oldukça kolay. Özel araçla Selçuk üzerinden kısa bir yolculukla köye varmak mümkün. Ayrıca İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan toplu taşıma araçlarıyla Selçuk’a, oradan da minibüslerle Şirince’ye geçiş sağlanabiliyor. Yol boyunca karşılaşılan doğa manzaraları ve köyün sakin atmosferi, bu tarihi yolculuğu daha da anlamlı kılıyor. Şirince’nin Diğer Tarihi Güzellikleri Taş Mektep dışında Şirince’de gezilecek pek çok tarihi nokta bulunuyor. Hodri Meydan Kulesi, köyün en yüksek yapılarından biri olarak muhteşem bir manzara sunarken, Nişanyan Evleri ise özgün taş mimarisiyle nostaljik bir deneyim sunuyor. Şirince’nin ünlü üzüm bağlarında üretilen yerel şaraplar ise, köyün lezzetli mirasını tatmak isteyen ziyaretçileri bekliyor. Şirince’de Zamanı Yakalamak Taş Mektep, Şirince’nin tarihsel zenginliğini temsil eden en önemli yapılardan biri. Hem mimarisi hem de taşıdığı kültürel miras sayesinde, köyü ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi gereken bir nokta. Zamanın izlerini taşıyan bu eşsiz yapı, geçmişle bugünü aynı çatıda buluşturarak İzmirlilere ve tüm ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor.