A
Admin
Yönetici
Yönetici
Son dönemde taze kayısının kilosu pazar ve marketlerde ortalama 100 liradan satılırken, kayısının kuru hali şarküteriler, kuruyemişçiler ve internet alışveriş sitelerinde bin lirayı aşan fiyatlarla alıcı buluyor. Kuru kayısı fiyatları adeta altınla yarışır hale geldi. Üretimde Dramatik Azalma: TÜİK Yüzde 65 Düşüş Bekliyor Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bitkisel üretim tahminlerine göre, kayısı üretiminde bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 65 oranında büyük bir azalma yaşanacak. Özellikle kayısının yetiştiği Malatya, Elazığ, Sivas ve Kahramanmaraş gibi önemli üretim bölgelerinde zirai don nedeniyle ürün kaybı yaşanması, üretim düşüşünün temel nedeni olarak gösteriliyor. Zirai Don Kuru Kayısı Fiyatlarını Ateşledi Don olayının etkisi görülmeyen bölgelerde taze kayısı 100 liradan satılabilirken, zirai donun yoğun olduğu bölgelerde taze kayısı bulunamıyor. Bu durum kuru kayısıya olan talebi ve dolayısıyla fiyatları hızla yükseltti. Malatya’da kuru kayısı kilosu 800 liradan başlayıp bazı bölgelerde bin lirayı aşarken, Bursa’da da fiyatlar 800 ile bin lira arasında değişiyor. Kuru Kayısı, Altınla Yarışıyor Piyasalarda kilogram fiyatı ile altın fiyatlarını kıyaslamak mümkün hale geldi. Kuru kayısının 4 kilogramı ile bir gram altın alınabiliyor. Nilüfer’deki bir şarküterinin sahibi Fatih Karagöz, “Artan fiyatlar ve azalan ürün nedeniyle kuru kayısı satışlarında talep zayıf. Ucuza taze kayısı varken, pahalı kuru kayısıya rağbet olmuyor” diyerek durumu özetledi.