A
Admin
Yönetici
Yönetici
ABD ve İngiltere merkezli araştırma ekiplerinin ortak çalışmasına göre kahve, yalnızca günlük enerji ihtiyacını karşılamakla kalmıyor; aynı zamanda hücre düzeyinde yaşlanma karşıtı etkiler gösteriyor. Araştırmayı yöneten hücre biyoloğu Dr. John-Patrick Alao, kafeinin hücrelerin enerji dengesini yöneten AMPK (AMP-activated protein kinase) sistemini aktive ettiğini belirtti. Bu sistem, hücrelerin enerji seviyesi düştüğünde devreye girerek DNA hasarını onarma, stres direncini artırma ve yaşlanmayı yavaşlatma gibi mekanizmaları tetikliyor. KALP VE BEYİN SAĞLIĞINI GÜÇLENDİRİYOR Haziran 2025’te Tufts Üniversitesi tarafından yayımlanan bir başka araştırma ise, günde 2 ila 3 fincan siyah kahve tüketen bireylerde kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskinin yüzde 20 oranında azaldığını gösterdi. Araştırmacılar, bu olumlu etkilerin yalnızca kafeinden değil, kahvede bulunan polifenoller gibi antioksidanlardan da kaynaklandığını vurguladı. Kahve tüketiminin Alzheimer, depresyon ve karaciğer yağlanması gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterdiği belirtiliyor. DEMANS RİSKİNİ AZALTIYOR Queen Mary Üniversitesi’nin çalışmasında, kahvenin metabolizmayı hücresel düzeyde iyileştirerek beyin fonksiyonlarını desteklediği ifade edildi. Demans, özellikle yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte dünyada giderek daha büyük bir sağlık tehdidi oluşturuyor. Sadece 2022 yılında Birleşik Krallık'ta 74 binden fazla kişi demans nedeniyle hayatını kaybetti. Araştırmacılar, düzenli kahve tüketiminin bu tür nörodejeneratif hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayabileceğini savunuyor. AŞIRI TÜKETİM RİSK OLUŞTURABİLİR Uzmanlar, kahvenin ölçülü tüketilmesi gerektiği konusunda ise uyarıyor. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), günde 4 fincandan fazla kahve içmenin yüksek tansiyona, dolayısıyla kalp krizi, felç ve demans riskine yol açabileceğini bildirdi. Ayrıca bazı araştırmalar, fazla kahve tüketiminin görme bozuklukları, bazı kanser türleri ve kalp ritim bozukluklarıyla da bağlantılı olabileceğini öne sürüyor. Kahvenin sağlık üzerindeki etkilerinin tüketim şekline göre değişebileceği de vurgulanıyor. Filtre kahve, espresso ya da hazır kahve gibi türler; şekerli, kremalı ya da sade tüketim alışkanlıkları, vücutta oluşturacağı etkileri doğrudan etkileyebiliyor.