Kahverengi kokarcaya karşı samuray arısı devrede: Fındık üreticisine biyolojik destek

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Karadeniz’de kahverengi kokarca alarmı Karadeniz Bölgesi’nde fındık üreticilerinin korkulu rüyası haline gelen kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede önemli bir adım atıldı. Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarında üretilen samuray arıları, zararlı böceğin yayılımını durdurmak amacıyla doğaya salınıyor. Kimyasal ilaçlamaların çevreye etkisi ve sınırlı başarısı nedeniyle çözüm arayışına giren yetkililer, böceğin doğal düşmanı olan samuray arısı üretimine başladı. Samuray arısı nedir, nasıl çalışıyor? Asya kökenli bir tür olan samuray arısı, kahverengi kokarca yumurtalarıyla beslenerek popülasyonu kontrol altına alıyor. Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, samuray arısının gözle zor görülebilen küçük bir tür olduğunu belirterek, “Samuray arısı zararlının yumurtalarını kokusundan bulup kendi yumurtasını bırakıyor ve parazitliyor. Böylece kahverengi kokarcanın çoğalmasını engelliyor. Laboratuvar ortamında ilk kez bu üretimi yapıyoruz. Bu yıl 5 bin adet deneme amaçlı üretildi, önümüzdeki yıllarda sayıyı katlayacağız,” dedi. “Fındıkta büyük kayıplara yol açıyor” Kahverengi kokarcanın fındık, meyve ve sebzelerde ciddi zararlara yol açtığını vurgulayan Yılmaz, “Bu böcek ülkemize 2016-2017 yıllarında Gürcistan üzerinden girdi. 2024 yılına kadar Marmara’ya kadar yayıldı. Doğal şartlarda yılda 70 kilometre uçabiliyor, farklı faktörlerle daha da hızlı yayılıyor. Özellikle fındıkta verim kaybı ve kalite düşüşüne sebep oluyor,” ifadelerini kullandı. Biyolojik mücadelede ilk adım Kahverengi kokarca ile dört farklı yöntemle mücadele edilebildiğini anlatan Yılmaz, “Kimyasal ilaçlamadan ziyade biyolojik mücadeleyi önemsiyoruz. Laboratuvarımızda ürettiğimiz samuray arılarıyla ekosisteme zarar vermeden doğal dengeyi sağlamayı hedefliyoruz. Doğada zaten faydalı böcekler var ancak popülasyonu desteklemek için üretim yapıyoruz,” dedi. Samuray arısı üretimi için önce laboratuvarda anaç kokarcaların yumurtlatıldığını, ardından parazitlenen yumurtalardan çıkan samuray arılarının doğaya salındığını aktaran Yılmaz, önümüzdeki yıllarda üretim kapasitesini artıracaklarını belirtti.

Geri