A
Admin
Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yoğun emek, bilimsel hazırlık ve kamuoyu istişareleriyle hayata geçirdiği Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, bazı okul yöneticileri tarafından bilinçli şekilde sabote ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat onayladığı ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liderliğinde “eğitimde yüzyıllık reform” olarak duyurulan bu büyük dönüşüm projesi, sahada liyakatsiz ve keyfi uygulamalarla gölgeleniyor. TEMİZELLER Haber Merkezi tarafından yürütülen araştırmalarda ortaya çıkan skandala göre, İzmir Güzelyalı Ortaokulu'nda okul müdürü Z. Kaan ULUSOY Milli Eğitim Bakanlığı'nın Sayı: E-35427624-010.06-112084007 numaralı genelgesine rağmen özel yayınevleriyle iş birliği yaparak okul genelinde binlerce öğrenciye yasaklı deneme sınavları düzenledi. Üstelik bu sınavlar için öğrenci velilerinden okul aile birliği üzerinden para toplandığı tespit edildi. Eğitim gibi kamusal bir alanda velilerin cebinden para alınması ve bu paralarla dışarıdan özel firmalara iş verilmesi, açıkça eğitim üzerinden rant elde etmeye yönelik organize bir düzeni TEMİZELLER ortaya çıkardı. BAKANLIK AÇIKÇA "YARIŞA SOKAN SINAV YASAKTIR!" DEDİ “OKUL MÜDÜRÜ SALLAMADI!” Milli Eğitim Bakanlığı'nın söz konusu genelgesinin 14. maddesi, her türlü tartışmayı ortadan kaldıracak kadar açıktı: Genelgenin 14. Maddesi; “Ölçme ve değerlendirme uygulamaları Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ‘ne uygun olarak süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla yürütülecek olup, eğitim öğretim yılı içerisinde sınıf içi ölçme uygulamaları hariç, öğrencileri akademik başarılarına göre sıralayacak ve onları bir yarışa dahil edecek şekilde il, ilçe ve okul geneli sınavlar yapılmayacaktır.” Ancak bu madde, söz konusu okul müdürü tarafından adeta çiğnenmiş; yalnızca görmezden gelinmemiş, açıkça bilinçli bir şekilde ihlal edildiği görüldü. Bu tür uygulamalar sadece bir disiplin suçu olmadığı gibi; aynı zamanda görevi kötüye kullanma, kamu kaynaklarının dolaylı gaspı ve devlet iradesine karşı gelme suçlarını da kapsadığı belirtildi. EĞİTİMDE KURUMSAL RANT AĞI MI OLUŞUYOR? İzmir genelinde edinilen bilgilere göre, yaşanan bu olay tekil bir ihlal değildir. Çok sayıda okul müdürünün, çeşitli yayınevleri, özel okullar ve dershanelerle çıkar odaklı ilişkiler geliştirdiği, öğrenciler üzerinden dolaylı ya da doğrudan ekonomik kazanç sağlamaya çalıştığı belirtiliyor. Eğitim kurumlarının, kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp kişisel ticari ağlara dönüştürülmesi, sadece ahlaki bir çöküş değil, aynı zamanda hukuki bir suçtur. Gazeteci Ahmet Tübcel: “BU, BAKANLIK REFORMUNU SABOTE ETMEKTİR!” Skandalı ortaya çıkaran Temizeller Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve usta gazeteci Ahmet Tübcel, yaşanan gelişmelere sert tepki gösterdi: “Bu tür okul müdürleri sadece görevlerini kötüye kullanmakla kalmıyor; aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı'nın ülke çapında yürüttüğü reformları bile isteye sabote ediyor. Öğrenciler üzerinden para toplayan, özel firmalarla iş çeviren bu yapılanmaların tek tek deşifre edilmesi, bir kamu görevidir. Bu sadece bir haber değil; bu, bir vatan görevidir. “dedi Ahmet Tübcel sözlerini daha da sertleştirerek şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasını taşıyan, bütün kamu okullarını bağlayan bir genelgeyi alenen yok sayan bir okul müdüründen eğitimde ne beklenebilir? Bu tür kişilerin hâlâ görevde tutulması, sadece eğitim sistemine değil, devlete olan güveni de yerle bir eder!” BAKANLIK GEREKENİ YAPMAZSA, MODELİN GELECEĞİ TEHLİKEYE GİRER! Yaşanan bu ağır ihlal sonrası gözler şimdi İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı’na çevrilmiş durumda. Bakanlık kaynakları konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu açık ihlal karşısında gereken disiplin ve hukuki süreçler başlatılmazsa, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin inandırıcılığı ve itibarı ciddi biçimde zedelenir. Her modelin gücü, sahadaki uygulama kararlılığıyla ölçülür. Bakanlık bu konuda net bir duruş sergilemezse, eğitim sistemi bireysel menfaatlerin şekillendirdiği karanlık bir düzene teslim olur. Eğer bu ve benzeri ihlallere sessiz kalınırsa, reform adı altında yapılan tüm çalışmalar birer gösteriden ibaret kalacak ve eğitim, liyakatsizlikle kuşatılmış bir ticaret alanına dönüşecektir” dediler. Temizeller Haber Merkezi, konunun takipçisi olmaya ve eğitimdeki her türlü yasa dışı, ahlaka aykırı uygulamayı kamuoyuna duyurmaya devam edecektir. Whatsapp ihbar hattı 0533 263 43 78 Mail. [email protected]