A
Admin
Yönetici
Yönetici
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinden: İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ KUDÜS ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KUDAM) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Başlangıç Hükümleri Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, bu organların görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar. Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu, b) Merkez (KUDAM) : İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini, c) Müdür: Merkezin Müdürünü, ç) Rektör: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörünü, d) Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesini, e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları Merkezin amaçları MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır: a) Kudüs’ün tarihi, kültürel, sosyal yapısı ve siyasi durumu hakkında ilmi ve kültürel çalışmalar yapmak, elde edilen verileri toplumun ve akademik dünyanın hizmetine sunmak. b) Dünya kamuoyu ve İslam âlemini Kudüs ve Kudüs sorunu hakkında güncel bilgilerle sürekli olarak aydınlatmak ve farkındalık sağlamak. c) Kudüs üzerine çalışan ilmi kurumlarla Merkezin hedefleri doğrultusunda iş birliği yapmak. ç) İslam dünyası ve Ortadoğu tarihinin en önemli meselelerinden olan Kudüs sorununu sürekli gündemde tutmak. d) Her yönüyle Kudüs ile ilgili tarihi ve güncel bilimsel doğruları ortaya çıkarmaya ve yayımlamaya yönelik çalışmalar yapmak. e) Kudüs ile ilgili sosyal politika önerileri geliştirmek ve ilgili kamu kurumlarıyla paylaşmak. f) Kudüs üzerine disiplinlerarası akademik araştırmalar yapmak ve raporlar hazırlamak. Merkezin faaliyet alanları MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır: a) Kudüs hakkında ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, çalıştay, panel, sempozyum, konferans ve benzeri akademik etkinlikler ile sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlemek. b) Kudüs sorunuyla alakalı rapor, analiz, bülten, dergi, kitap ve bilimsel dergilerde makaleler yayımlamak. c) Kudüs çalışmaları alanında ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak, ortak projeler geliştirmek ve yürütmek. ç) Kudüs çalışmaları ile ilgili ilmi yayınları temin edip ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri ve tüm ilgililer için bir arşiv merkezi, ihtisas kitaplığı ve kapsamlı bir veri tabanı oluşturmak. d) Kudüs ile ilgili yüksek lisans ve doktora çalışmalarını teşvik ederek destek sağlamak. e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Üniversite ile Filistin üniversiteleri arasında ortak araştırma projeleri yürütmek ve iş birliği alanlarını geliştirmek. f) Kamu kuruluşları, tüzel kişiler, sivil toplum örgütleri ve özel kişilerden gelen talepleri değerlendirerek araştırma, proje ve danışmanlık hizmeti sunmak. g) Merkezin amaçlarına uygun olarak, toplumsal boyutta ve geniş kapsamlı sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek. ğ) Merkezin amaçları ile ilgili Yönetim Kurulunca kabul edilen diğer faaliyetlerde bulunmak. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri Merkezin yönetim organları MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır: a) Müdür. b) Yönetim Kurulu. c) Danışma Kurulu. Müdür MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan fazla görevinin başında bulunmadığı durumlarda görevi sona erer. (2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin öğretim elemanları arasından bir kişi Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda müdür yardımcısı Müdüre vekâlet eder. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcısının da görevi sona erer. Müdürün görevleri MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır: a) Merkezi temsil etmek ve yönetmek. b) Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek. c) Yönetim Kurulunun aldığı kararları ve çalışma programını uygulamak. ç) Uygulanan programlara ve faaliyetlere ilişkin koordinasyonu sağlamak. d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma plan programını düzenlemek ve Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak. Yönetim Kurulu MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. (2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az iki kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Yönetim Kurulunun görevleri MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır: a) Merkezin faaliyetleriyle ilgili eğitim programlarının hazırlanması ve planlanması, katılım koşullarının belirlenmesi, eğitim verecek birimlerle gerekli koordinasyonun sağlanması konularında kararlar almak. b) Faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek ve sunulan raporu değerlendirmek. c) Bir sonraki döneme ait çalışma programının düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek ve sunulan programı değerlendirmek. ç) Eğitim programları ile bu programların sonunda katılım belgesi, başarı belgesi ve benzeri belgeleri düzenleyerek vermek. Danışma Kurulu ve görevi MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilen üç üye olmak üzere toplam dört üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Danışma Kurulu yılda en az bir kez Müdürün çağrısı üzerine toplanır. (2) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak değerlendirmeler yapmak ve Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmaktır. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Personel ihtiyacı MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanununun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır. Hüküm bulunmayan haller MADDE 14- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır. Yürürlük MADDE 15- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü yürütür.