A
Admin
Yönetici
Yönetici
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen son yasal düzenleme, nüfusu 5 bini geçen mahallelerin belediye ve hatta ilçe statüsüne yükselmesine olanak tanıyarak yerel yönetim yapılarında önemli bir değişim sinyali verdi. Özellikle kırsal alanlarda ve büyüyen yerleşim bölgelerinde yaşayan vatandaşlar için kritik önem taşıyan bu adım, Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Cerrah ve Yeniceköy mahallelerinde heyecanla karşılanıyor. Yeni Yasa Ne Getiriyor? Yasa ile birlikte nüfusu 5 binin üzerinde olan mahallelerin, belediye kurma hakkı kazanmasının önü açıldı. Bu, hem yerel yönetimlerin daha etkin hale gelmesini hem de bölgesel kalkınmanın hızlanmasını hedefliyor. Yasa değişikliği, özellikle hızlı nüfus artışı yaşayan mahallelerde altyapı, sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlerin daha doğrudan ve etkin yönetilmesi için önemli bir fırsat yaratıyor. Cerrah ve Yeniceköy Neden Aday? Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre, Cerrah mahallesinin nüfusu 5.880, Yeniceköy’ün ise 16.239 kişi olarak kayıtlı. Bu rakamlar, yeni yasada belirtilen belediye olma kriterlerini rahatlıkla karşılıyor. Her iki mahalle de konumları itibarıyla hem İnegöl ilçe merkezine hem de Bursa şehir merkezine yakın mesafede bulunuyor. Cerrah, İnegöl’e 5 km, Bursa’ya 35 km, Yeniceköy ise İnegöl’e 9 km ve Bursa’ya 40 km uzaklıkta yer alıyor. Bu avantajlı konum, her iki mahallenin bölgesel ticaret ve ulaşım açısından da büyüme potansiyelini artırıyor. İlçe statüsü, altyapı yatırımları ve kamu hizmetlerinin artırılması için önemli bir kilometre taşı olacak.