Hayat Boyu Öğrenmenin Adı: Melda Sarıtaş Esen

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
53 yaşında üniversite birinciliği Yıllar önce üniversite kampüsünün kapısından içeri alınmayan, diplomayı kaldırımda bekleyerek teslim alan bir kadın… Bugün, Yalova Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nü birincilikle tamamlayan bir mezun. 53 yaşındaki Melda Sarıtaş Esen, hem öğrenmenin yaşı olmadığını gösterdi hem de azmin ve direnişin ne demek olduğunu bir kez daha hatırlattı. Üniversite hayali 1989'da başladı 1989 yılında Yıldız Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nü kazanan Esen’in asıl hayali elektronik ve bilgisayar tasarımları yapmaktı. O dönemlerde bilgisayar henüz evlere yeni yeni giriyordu. Ancak eğitim hayatı, ideolojik ayrımcılık ve sistematik baskılar nedeniyle zorlu bir sürece dönüştü. “Lise yıllarında bilgisayar kursuna gitmeye karar verdim ama sınıf arkadaşlarımdan gizledim. O zamanlar bu tarz kurslar bile dikkat çekiyordu” diyen Esen, üniversitede bir hocasının kendisini her dönem kasıtlı olarak dersten bırakması nedeniyle eğitimini 6,5 yılda tamamlayabildi. “Diplomamı ben değil, kardeşim aldı” Üniversiteyi büyük zorluklarla bitiren Esen’i bu kez 28 Şubat süreci bekliyordu. Başörtüsü nedeniyle kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışma imkânı bulamayan Esen, eğitim hayatına da devam edemedi. Katılmak istediği kurslara, seminerlere, hatta halk eğitim merkezlerine bile alınmadı. O günleri anlatırken sesi titreyen Esen, en acı anısını şu sözlerle paylaştı: “Diplomamı almak için üniversiteye gittim. Telefonla arayıp ‘gelip alabilirsiniz’ demişlerdi. Ama kampüsün bahçesinden içeri alınmadım. Erkek kardeşim vekaletle içeri girip diplomamı aldı. Ben dışarıda kaldırımda bekledim.” 16 yıl sonra ikinci bir üniversite 16 yıl süren bu sessizlik, 2013’te başörtüsü yasağının kaldırılmasıyla son buldu. Öğrenme isteğini hiçbir zaman kaybetmeyen Esen, önce Açık Öğretimde eğitimine yeniden başladı. Ardından Yalova Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü’ne girerek örgün eğitime devam etti. Bu kez başarılarının önü kesilmedi; mezuniyetini ise bölüm birincisi olarak taçlandırdı. Hem anne hem öğrenci Esen, üniversite yıllarında hem annelik yaptı hem de ders çalıştı. “Geceleri çocuğumu uyutup, yorgun da olsam ders çalışıyordum. Ama bunu yük gibi görmedim, severek yaptım. Yaşım ilerlemişti ama içimde öğrenme açlığı vardı” diyen Esen, hiçbir zaman geri dönmeyi düşünmediğini, pes etse belki bir daha toparlayamayacağını belirtti. “Beyin de canlı bir organizmadır” Yaşın öğrenmeye engel olmadığını söyleyen Esen, bilgiye her yaşta ulaşılabileceğini savunuyor: “Beyin de canlı bir organizma gibidir. Üzerine bilgi koymazsanız otomatik pilota bağlar. Ama bir kez motive oldunuz mu, hiçbir şey sizi durduramaz.” “Bu kez törendeydim” İlk üniversite mezuniyetinde yaşadığı tören eksikliğini, ikinci üniversitesinde telafi etmek isteyen Esen, bu duygunun kendisi için çok özel olduğunu söyledi: “Bu duyguyu yaşamayı çok istedim. Belki de ilk kez tamamlanmış bir şeyin karşılığıydı bu benim için.” “Benden ilham alıp üniversiteye başlayanlar var” Bugün birçok kişiye ilham kaynağı olan Melda Sarıtaş Esen, kendisinden cesaret alarak üniversiteye başlayan tanıdıkları olduğunu belirtti. “Yaş bir engel değil. Gözlerim gördüğü, kulağım duyduğu sürece öğrenmeye devam edeceğim” diyerek eğitimin hayat boyu süren bir yolculuk olduğunu vurguladı. Çok sayıda diploma, bir ömürlük öğrenme tutkusu Melda Sarıtaş Esen’in öğrenme serüveni yalnızca bir üniversiteyle sınırlı değil. Farklı disiplinlerde lisans, ön lisans ve yüksek lisans programlarını tamamlayan Esen, bilgiye olan tutkusunu resmî diplomalarla belgeledi. İşte eğitim geçmişinden bazı başlıklar: Yüksek Lisans Yalova Üniversitesi – İletişim Sanatları Lisans Yıldız Teknik Üniversitesi – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Anadolu Üniversitesi – Kamu Yönetimi İstanbul Üniversitesi – Çocuk Gelişimi Atatürk Üniversitesi – Egzersiz ve Spor Bilimleri Yalova Üniversitesi – Yeni Medya ve İletişim Bölümü Önlisans Anadolu Üniversitesi – Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Anadolu Üniversitesi – Adalet Anadolu Üniversitesi – Tarım Teknolojileri Anadolu Üniversitesi – Sosyal Hizmetler İstanbul Üniversitesi – Kültür Mirası ve Turizm Anadolu Üniversitesi – Aşçılık Atatürk Üniversitesi – Sağlık Kurumları İşletmeciliği Son söz yine onun: “Hayat durmuş bir şey değil. Durdunuz mu, çağ sizi geçer. Ama öğrenmeye devam ettikçe, her zaman yeniden başlayabilirsiniz.”

Geri