A
Admin
Yönetici
Yönetici
Eskişehir'de 6 yıldır güneş enerjisi sistemleri satışı ve montajı yapan Cemil Özcan, fosil yakıtların tükenmesi ve maliyetlerin artmasıyla güneş enerjisinin zamanla zorunlu hale geleceğini ifade etti. Yenilenebilir enerji sistemlerinin hem tarımsal hem de genel kullanımda giderek daha çok tercih edildiğini vurguladı. GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ EKONOMİK OLARAK DA KAZANDIRIYOR Özcan, “Bu sistemin kendini amorti etme süresi maksimum 2 yıl” diyerek yatırımın geri dönüşünün kısa olduğunu belirtti. Sistemlerin 24 ila 30 ay arasında maliyetlerini karşılayıp ekonomik açıdan avantaj sağladığını anlattı. Özcan, Türkiye’de solar enerji sektörünün yaklaşık 8-15 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. TARIMSAL SULAMADA GÜNEŞ ENERJİSİ VE MALİYETLER Cemil Özcan, tarımsal sulamada güneş enerjisi sistemlerinin iki alternatifle kıyaslandığını aktardı: “Tarımda iki seçenek var: Jeneratörle fosil yakıt kullanmak ya da elektrik satın almak. Elektrik satın almak uygun değilse imkânsız oluyor. Jeneratörle fosil yakıt kullanımı ise ciddi maliyetler getiriyor. Mazotun litre fiyatı yaklaşık 50 TL, bu da çiftçiler için büyük yük.” Özcan ayrıca, “7 kilowattlık bir sistemin kendini amorti etme süresi maksimum 2 yıl, yani 24-30 ay arasında. Zam gelmediği sürece sistem bedava gibi çalışıyor” dedi. Son günlerde doğalgaz ve elektriğe yapılan yaklaşık yüzde 25’lik zamla, amortisman süresinin bu seviyede kalabileceğini belirtti. SİSTEM MALİYETLERİ TÜKETİME GÖRE DEĞİŞİYOR Özcan, maliyetlerin tamamen tüketim miktarına bağlı olduğunu anlattı: “Maliyet, kullanılan pompa gücüne göre değişiyor. Mesela 10 beygirlik pompa için sistemi 15 beygir üzerinden planlamamız gerekiyor. Kullanılan paneller mono panel ve illa güneş görmesi gerekmiyor, aydınlıkta da enerji üretebiliyor.” Küçük sistemlerin 70-80 bin TL civarında olduğunu, büyük sistemlerin ise 480 bin TL’ye kadar çıkabildiğini söyledi. Daha büyük yatırımların ise 1-2 milyon TL’ye kadar ulaşabileceğini ifade etti. YERLİ ÜRETİM VE DEVLET DESTEĞİ ÖNEMLİ Güneş enerjisi sistemlerinde yerli üretim arttıkça maliyetlerin düşeceğini belirten Özcan, şu değerlendirmede bulundu: “Bu işin içindeyiz diye söylemiyorum ama bir an gelecek ki bu sistemleri tercih etmeyeceksiniz, zorunlu hale gelecek. Ormanlarımız yanıyor, doğadaki kaynaklar tükeniyor. Mecburiyet sizi bu yöne yönlendirecek.” Ayrıca, “Solar panellerin hücreleri hâlâ ülkemizde üretilmiyor. Yerel paneller sadece montajda milli. Ham madde dövizle geliyor. Bunu çözebilirsek maliyetler düşer, arz-talep artar, sisteme erişim kolaylaşır.” dedi. Son olarak devlet desteğine çağrı yaparak, “Bu sistemleri talep edenlere ucuz kredi, hibe veya destek verilirse, sadece çiftçiler değil her alandan daha fazla kişi bu sistemlere ulaşabilir” ifadelerini kullandı.