Giresun’un son hallaç ustası: “Meslek beni bırakmadı”

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Giresun’da “pamuk ve yün kabartmacılığı” olarak bilinen hallaçlık mesleğinin son temsilcilerinden biri olan 67 yaşındaki Bilal Yayla, yarım asrı aşkın süredir mesleğini yaşatmaya çalışıyor. 14 yaşında hallaçlığa başladığını belirten Yayla, babasının kendisini yorgancıya çırak verdiğini ve o günden beri mesleği bırakmadığını söyledi. “Bırakmak istesem de meslek beni bırakmadı” Mesleğe başladığı günleri anlatan Bilal Yayla, “Altmış yedi yaşındayım. 14 yaşında başladım bu işe. Babam beni okutmadı, yorgancıya çırak verdi. Ben bırakmak istedim ama meslek beni bırakmadı. Hâlâ devam ediyorum. Allah razı olsun, nasibimiz bu şekilde geldi,” dedi. Makine kolaylığı ama usta yokluğu Eskiden el ile yapılan hallaçlık işlerinin artık makine yardımıyla kolaylaştığını ifade eden Yayla, mesleğin geleceği konusunda endişeli. Yayla, “Eskiden elde hallaçlıyorduk, şimdi makinesi çıktı, işimiz kolaylaştı. Ama çırak yetişmiyor. Bizden sonra kimse yok. ‘Hocam beni yetiştirin, bu işi öğreneyim, ekmek yerim’ diyen yok. Biz kaldık sadece,” diyerek mesleğin unutulma tehlikesine dikkat çekti. Yün yorgan sağlıklı ve dinlendirici Pamuk ve yün yorganların sağlığa faydalarına da değinen Bilal Yayla, “Yün yorganlar kışın sıcak, yazın serin tutar. Ayrıca yorgunluğu da alır. Günümüzde insanlar ne kadar uyursa uyusun hala yorgun kalkıyorsa bunun nedeni yatak ve yorganların yün olmayışıdır. Yün yatak ve yorganda yatanlar daha dinç olur. Sadece yaz dönemlerinde yünü boşaltıp hallaçlayıp yeniden doldurmak gerekiyor. Bu da bizim işimiz oluyor,” dedi. Elyaf ürünler işi azalttı Ortopedik yataklar ve elyaf yorganların yaygınlaşmasının işlerini azalttığını belirten Yayla, son yıllarda yün ve pamuklu ürünlere yeniden yöneliş olduğunu, bunun da mesleği ayakta tuttuğunu söyledi. Giresun’un son hallaç ustası olarak mesleğini yaşatmaya çalıştığını ifade eden Bilal Yayla, ustalık bilgilerini devredecek bir çırak bulamamaktan dolayı üzgün olduğunu dile getirdi.

Geri