Gazze'de son 24 saatte 3 çocuk açlıktan şehit oldu

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Gazze’de derinleşen insani felaket yeni boyutlara ulaştı. Katil İsrail’in 10 aydır sürdürdüğü vahşi saldırılar ve tam kuşatma sonucu, yalnızca son 24 saat içinde üç çocuk daha açlıktan hayatını kaybetti. Gazze'deki sağlık kurumları ve Birleşmiş Milletler’e bağlı insani yardım kuruluşları, bölgedeki gıda ve ilaç krizinin tamamen kontrolden çıktığını bildiriyor. İsrail'in insani yardımları engellediği, BM çalışanlarının vize başvurularını reddettiği ve yardım girişlerini kasıtlı olarak durdurduğu belirtiliyor. BM yetkililerine vize engeli, yardım kuruluşlarına tehdit BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail’in, Filistin topraklarında görev yapan başkanları Jonathan Whittall’a vize yenileme izni vermediğini, aynı zamanda çok sayıda BM çalışanının giriş taleplerinin reddedildiğini duyurdu. Açıklamada, İsrail’in sistematik bir şekilde insani yardım kuruluşlarının faaliyet alanını daralttığına ve sivillerin temel ihtiyaçlarına ulaşmasının kasıtlı olarak engellendiğine dikkat çekildi. Gazze'deki çocuk ve yaşlıların hastanelerde gıda ve ilaç eksikliği nedeniyle yaşamını yitirdiği vurgulandı. Yakıt yetersizliği nedeniyle çöpler toplanamıyor, hastaneler çalışmıyor OCHA ve Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, hastanelerdeki elektrik üretim kapasitesi minimum seviyeye inmiş durumda. Yakıt yetersizliği nedeniyle çöpler toplanamıyor, kanalizasyon sistemleri çökmüş durumda ve içme suyu şebekeleri işlemez hale geldi. Çocukların bağışıklık sistemleri çökmüş durumda ve sağlık merkezlerinde ne ilaç ne de yeterli sağlık personeli bulunuyor. Son 24 saatte açlıktan şehit olan çocuklar: Yahya en-Neccar, Cevad el-Ânkar ve Sanaa Lahham Gazze Sağlık Bakanlığı, açlık nedeniyle hayatını kaybeden çocukların isimlerini paylaştı: Güneydeki Han Yunus'ta Nasser Hastanesi’nde Yahya en-Neccar, Gazze kentinde 35 günlük bebek Cevad el-Ânkar ve Deyr el-Belah'ta bir buçuk yaşındaki Sanaa Lahham yaşamını yitirdi. Sadece savaşın başladığı tarihten bu yana açlıktan ölen çocuk sayısının 71’e yükseldiği belirtilirken, BM yetkilileri bu tablonun bir soykırımın açık göstergesi olduğunu ifade ediyor. Uluslararası tepkiler yetersiz, insanlık Gazze’de can çekişiyor BM ve insani yardım örgütleri, İsrail’in bu uygulamalarının uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu vurgularken, küresel kamuoyunun sessizliği dikkat çekiyor. İran dahil bazı ülkelerin çağrılarına rağmen, ABD ve Batılı müttefiklerin Tel Aviv üzerindeki etkili baskıdan kaçındığı gözleniyor. İranlı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda, Gazze’de yaşananların sadece bir insani kriz değil, sistematik bir soykırım olduğunu vurgulamış ve direniş eksenine her türlü desteği sürdüreceklerini beyan etmişti.

Geri