A
Admin
Yönetici
Yönetici
İsrail’in geçtiğimiz günlerde İran’a düzenlediği hava saldırısı, bölgedeki siyasi dengeleri sarsarken, Gazze’de süren savaş ve insani kriz dünya kamuoyunun dikkatinden neredeyse tamamen çıktı. Gazze’ye yönelik yardım dağıtımı durduruldu, iletişim ağları çöktü, halk açlık ve belirsizlikle baş başa bırakıldı. Siyaset bilimciler, Tel Aviv’in bu hamlesiyle yalnızca İran’ı değil, aynı zamanda dünya gündemini de manipüle ettiğini savunuyor. İsrail ordusu, İran tehdidini gerekçe göstererek Gazze'deki saldırılarını ikinci plana atarken, bölgede yaşanan dram tüm şiddetiyle sürüyor. BM raporlarına göre, Gazze’de internet ve telefon altyapısı neredeyse tamamen çökmüş durumda. İsrail ise acil onarım taleplerine haftalardır yanıt vermiyor. Gazze'deki siviller, ne tahliye uyarılarını alabiliyor ne de yardım çağrılarına ulaşabiliyor. Bu durum, hem can kayıplarını artırıyor hem de açlığı derinleştiriyor. İsrail saldırısı sonrası Gazze’ye gıda yardımı sağlayan birçok kurum faaliyetlerini askıya aldı. ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Fonu (GHF) bile sahada dağıtımı durdurdu. Ancak halkın bu gelişmeden haberi yok; sosyal medya dışında bilgi akışı kesildiği için insanlar hâlâ yardım merkezlerine akın ediyor. Savaş gölgesinde diplomasi de yara aldı. Fransa ile Suudi Arabistan’ın Filistin devletini tanımayı görüşeceği kritik zirve ertelendi. Avrupa Birliği’nin İsrail’le olan ticari ilişkileri gözden geçirme planları askıya alındı. İsrail’e yönelik diplomatik baskı yerini İran füzeleri karşısında verilen destek mesajlarına bıraktı. Siyaset bilimci Xavier Abu Eid’e göre, “İsrail’in İran’a saldırması Gazze’deki savaşın bittiği anlamına gelmiyor. Bugün yine onlarca kişi öldü. Tek fark, artık bu haber olmuyor.” Gazze’de görev yapan Al Jazeera muhabiri Anas al-Sharif ise durumu şu sözlerle özetliyor: “Gazze dünyanın geri kalanından tamamen kopmuş durumda. Kıtlık derinleşiyor, kuşatma sertleşiyor, ölüler her yerde.” Uzmanlar, bu askeri gerilimin sadece İran’a yönelik olmadığını, aynı zamanda Filistin lehine büyüyen uluslararası desteği bastırmak ve gündemi dağıtmak için de kullanıldığını düşünüyor. Gazze halkı içinse değişen tek şey, yaşadıkları acının artık manşet olmayı bile başaramaması…