A
Admin
Yönetici
Yönetici
Fırat Üniversitesinden: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ YAŞAM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Başlangıç Hükümleri Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Fırat Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Fırat Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma esaslarına ilişkin hükümleri kapsar. Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu, b) Merkez: Fırat Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezini, c) Müdür: Merkezin Müdürünü, ç) Rektör: Fırat Üniversitesi Rektörünü, d) Senato: Fırat Üniversitesi Senatosunu, e) Üniversite: Fırat Üniversitesini, f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları Merkezin amaçları MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır: a) Üniversite içinde olduğu kadar, Üniversite çevresindeki engelli vatandaşların sorunlarıyla ilgilenmek ve çağdaş dünyanın beklentilerine uygun olacak şekilde hizmet sunmak. b) Üniversitenin ilgili bölüm ve anabilim dalları, bölgede ve ülke çapında faaliyet gösteren diğer kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içinde, engellilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için her alanda uygulama ve araştırmalar gerçekleştirmek, engellilere yönelik eğitim hizmetlerinin verimliliğini ve niteliğini artırmak. c) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal ve uluslararası nitelikte kurs, konferans, seminer, kongre ve her türlü bilimsel etkinliği gerçekleştirmek. ç) Bu alanda ihtiyaç duyulan uzmanların teminine katkı sağlamak. Merkezin faaliyet alanları MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır: a) Engellilerin yaşam kalitesini artırabilmek için engellileri ve engelli ailelerini bilinçlendirme ve yetiştirme hizmetlerini sunmak. b) Diğer disiplinlerle engellilere yönelik araştırmalar konusunda iş birliği sağlamak. c) Kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projelerin geliştirilmesine katılmak ya da buna imkân sağlamak. ç) Toplumun engellilere ve engelli yaşamına yönelik bilgi, tutum ve davranış eksikliklerini ve yanlışlıklarını tespit ederek bunların giderilmesine yönelik eğitimler düzenlemek. d) Üniversite öğrencilerinin engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik bilinçlenmelerini sağlamak ve Merkezin gerçekleştireceği projelerde etkin görev almalarını sağlamak, bu amaçla özendirici eğitsel faaliyetlerde bulunmak, bu alanda çalışmak isteyenleri desteklemek. e) Kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile iş birliği yaparak ülke düzeyinde engelliler için engelsiz bir yaşam oluşturma yönünde toplumun bilinçlendirilmesini ve duyarlı hale gelmesini sağlamak. f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal ve uluslararası kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına Merkezin amaçları doğrultusunda; projeler hazırlamak, eğitim programları düzenlemek, bilimsel mütalaada bulunmak ve benzeri hizmetleri vermek. g) Toplumun engellilerin yaşadığı sıkıntılar konusunda bilgilendirilmesi ve engelli yaşamını iyileştirme yönünde eğitilmesi amacıyla, kitap, dergi, broşür ve benzeri basımları yapmak, yazılı ve görsel basın organlarında programlar düzenlemek. ğ) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşları ile kişilere, çalışma alanına giren konularda danışmanlık hizmeti vermek. h) Rektörlüğün ve Merkez yönetim organlarının kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmak. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri Merkezin yönetim organları MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır: a) Müdür. b) Yönetim Kurulu. c) Danışma Kurulu. Müdür MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevine son verilebilir. (2) Müdüre; çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Müdürün önerisi üzerine Üniversitede devamlı statüde çalışan öğretim üyeleri arasından, en fazla üç öğretim üyesi Rektör tarafından üç yıl için müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir. (3) Müdür yardımcıları; Merkez hizmetlerinin yürütülmesinde Müdüre yardımcı olurlar. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından biri, Rektörün onayı ile kendisine vekâlet eder. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdür yardımcılarının görev süresi, Müdürün görev süresi bittiğinde kendiliğinden sona erer. Müdürün görevleri MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır: a) Merkez ve alt birimlerinde işitme, görme, ortopedik ve zihinsel engelliler çalışma gruplarının en iyi şekilde çalışması için gerekli tedbirleri almak. b) Danışma Kurulu kararlarını uygulamak. c) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak. ç) Merkezin amaçları doğrultusunda oluşturulan çalışma grup ve birimlerinin programlarını hazırlamak ve Yönetim Kuruluna önermek. d) Yurt içi ve yurt dışında benzer faaliyetlerde bulunan kuruluşlarla iş birliği yapmak. e) Merkezin yönetim ve denetim görevini yürütmek. f) Engellilere yönelik hizmetlerin koordinasyonunu sağlamak. g) Merkezin ödenek ve personel ihtiyaçlarını, bütçe ile ilgili önerilerini ve görüşülecek diğer konuları tespit ederek gerekçesi ile birlikte Yönetim Kuruluna sunmak. ğ) İlgili diğer mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak. Yönetim Kurulu MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen sekiz üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur. (2) Yönetim Kurulu ayda en az bir defa salt çoğunluk ile Müdürün başkanlığında toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Yönetim Kurulunun görevleri MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır: a) Merkezin çalışma plan ve programını hazırlamak. b) Merkez bünyesinde bulunan birimlerin çalışma plan ve programlarını hazırlamak, bunlar arasında koordinasyonu sağlamak. c) Rektörlüğe sunulacak yıllık faaliyet raporunu görüşmek. ç) Merkezin ihtiyaçlarını belirlemek. d) Merkez ile ilgili hazırlanan projeleri inceleyip Danışma Kuruluna sunmak. e) Merkezde engellilere ilişkin hizmetlerin etkili bir biçimde yürütülmesi için gerekli tedbirleri almak, koordinasyon ve işbirliğini sağlamak. Danışma Kurulu MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Rektör ve Rektör yardımcıları ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen en fazla on sekiz üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi içerisinde ayrılanların yerine, kalan görev süresini tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilebilir. Rektör ve Rektör yardımcıları Danışma Kurulunun doğal üyeleridir. (2) Danışma Kurulu, Rektörün başkanlığında yılda en az iki kez toplanır. Toplantılar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile yapılır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Danışma Kurulunun sekretaryasını Kurulun oyları ile seçilen bir öğretim üyesi yürütür. Danışma Kurulunun görevleri MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır: a) Merkezin amaçları ile ilgili konularda görüş oluşturup açıklamak. b) Merkezde her kesimden gelen istek ve önerileri değerlendirerek yeni çalışma konularının gündeme getirilmesi ve sorunların çözümüne yönelik kararlar oluşturulmasına katkı sağlamak. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Merkez ünite ve birimlerinin, çalışma usul ve esasları MADDE 14- (1) Merkez ve Merkezin alt birimlerinde çalışan kişiler, yürütülen hizmetler açısından Müdüre karşı sorumludur. (2) Merkezin faaliyet alanlarında görevli kişiler, hizmetlerin en verimli ve en iyi şekilde gerçekleştirilmesi açısından Merkez yönetimi ile işbirliği ve koordinasyon içinde bulunur ve Merkez yönetimine karşı sorumludur. (3) Merkezin verimlilik ve etkinliğinin arttırılması, hizmet kontrolünün sağlanması ve değerlendirilmesi amacıyla komiteler ya da komisyonlar kurulabilir. Komite ve komisyonların; görevleri, buralarda görevlendirilecek kişilerin görevleri ile çalışma şekline ilişkin esaslar Yönetim Kurulunca belirlenir. Hüküm bulunmayan haller MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır. Yürürlükten kaldırılan yönetmelik MADDE 16- (1) 19/6/2009 tarihli ve 27263 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Fırat Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Fırat Üniversitesi Rektörü yürütür.