A
Admin
Yönetici
Yönetici
Enerji politikalarında önemli bir dönüşüm sürecine giren Türkiye, elektrikte başlatılan kademeli tarife uygulamasını doğalgaz faturalarına da taşımaya hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni sistemle birlikte, konut abonelerinin doğalgaz tüketim miktarına göre farklı tarifelerle karşılaşması gündeme geldi. HER ŞEHRE ÖZEL TARİFE DÖNEMİ Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, doğalgazda yeni dönemde il bazlı fiyatlandırma modeli hayata geçirilecek. Türkiye’nin farklı bölgelerinde doğalgaz tüketim alışkanlıkları ve iklim koşulları dikkate alınarak, şehir bazında özel kota sınırları belirlenecek. Örneğin, kış mevsiminin sert geçtiği illerde daha yüksek bir tüketim kotası uygulanacakken, ılıman bölgelerde bu sınır daha düşük tutulacak. TÜKETİM ARTTIKÇA FATURA KATLANACAK Yeni sistemle birlikte, elektrikte olduğu gibi doğalgazda da kademeli fiyatlandırma devreye girecek. Belirlenen aylık veya yıllık kota aşıldığında, kullanıcılar daha yüksek birim fiyatlarla faturalandırılacak. Bu uygulamanın temel amacı, enerji tasarrufunu teşvik etmek ve hane halklarını tüketim konusunda daha dikkatli davranmaya yönlendirmek olacak. DESTEKLER KADEMELİ OLARAK AZALTILIYOR Diğer yandan, elektrik ve doğalgazda uzun süredir uygulanan devlet desteklerinin de aşamalı olarak azaltıldığı belirtiliyor. Hükümetin enerji sübvansiyonlarını azaltması, vatandaşların faturalarında artış yaşamasına neden olabilir. Yeni kademeli sistem, tüketimi düşük olan kullanıcıyı korurken, fazla kullananların daha fazla ödeme yapmasını hedefliyor. (gercekgundem.com)