A
Admin
Yönetici
Yönetici
Ortahisar Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliği’nin “Performans Esaslı Program Bütçe Hazırlık Eğitimi” etkinliğinde konuşan Başkan Ahmet Kaya, belediyelerin SGK ve vergi borçlarına yüklü faiz eklenerek geriye dönük tahsilat yapılmasının kamu hizmeti sunumunda büyük sıkıntılar yarattığını belirtti. Kaya, “Ben böyle bir faiz görmedim. Tefeci faizi düzeyinde faiz alınıyor” ifadelerini kullandı. Geçmişe Dönük SGK ve Vergi Borçları ‘Tefeci Faizi’ Yarattı Başkan Kaya, konuşmasında belediyelerin SGK ve vergi borçlarının geçmişe dönük olarak ve yüksek faiz oranlarıyla tahsil edilmesinin, bütçelerde ciddi bir darbe yarattığını vurguladı. “Sorsanız ‘Faiz haram’ diyen çok kişi var, ama biz borçlarımızı tefeciden bile fazla faizle ödüyoruz. Ankara’ya taleplerimizi ilettik ama dönüş alınamadı” dedi. Performans Temelli Bütçe Sistemi Adım Adım Hayata Geçiyor Program kapsamında konuşan Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe giren Performans Esaslı Bütçe Sistemi’ni detaylı şekilde anlattı. Yılmaz, 2026 bütçeleri ile birlikte tüm belediyelerin stratejik plan, performans programı ve faaliyet raporlarını bu sisteme göre hazırlayacağını belirtti. Başkan Kaya’dan Kaynak Verimliliği Vurgusu Kaya, belediyelerin sınırlı kaynaklarla en iyi hizmeti sunması gerektiğini ifade ederek, “Sosyal adalet, toplumsal fayda ve şeffaflığı ön planda tutuyoruz. Kaynaklarımızı kamucu, halkçı ve hesap verebilir bir anlayışla kullanıyoruz” dedi. Ayrıca bütçelerin salt gelir-gider yerine amaç ve sonuç üzerine inşa edileceğini ifade etti.