A
Admin
Yönetici
Yönetici
Eskişehir için bir öğrenci şehri diyebiliriz… Doğrudur! Eskişehir için bir eğitim şehri diyebiliriz… Doğrudur! Eskişehir için bir kültür, sanat şehri, cumhuriyet şehri, tarih şehri gibi nice şeyler söyleyebiliriz. Hepsi doğrudur. Fakat Eskişehir için aynı zamanda bir sanayi şehridir diyoruz. Peki, gerçekten Eskişehir bir sanayi şehri mi? Neden diyecek olursanız hemen kafamdaki soru işaretini dile getireyim. Zira beni şüpheye düşüren bir durum var. Malumunuz geçtiğimiz günlerde Ak Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun da açıkladığı bazı rakamlar var. Eskişehir’de mevcut sanayici sayısı son 20 yılda 4 katı arttı ve 402 sanayiciden 1552 sanayiciye çıktı. Organize sanayi bölgesinde bulunan sanayi tesis sayısı da yani fabrika sayısı da 411’den 908’e yükseldi. Yani 2 kat arttı. Bu büyüme rakamlara yansımış durumda. Özellikle ihracat rakamları 700 milyon dolardan 4 milyar dolar gibi ciddi bir mesafe kat etmiş. Ve 20 bin kişilik çalışan sayısı 50 bine ulaşarak 2,5 kat büyümüş… Peki, herşey 20 yıldır bu kadar hızlı, kendini 3,4 kat yükselerek büyüyorken Eskişehir sanayi işletmeleri Türkiye çapındaki araştırmalarda neden ilk 500 ve ilk 1000 işletme içinde hep aynı oranda temsil ediliyor? Geçtiğimiz günlerde İSO tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında ilk 500 içinde sadece 5 Eskişehir firması yer aldı. ETİ, Tusaş, Europen, Alp Havacılık ve Renta Elektrikli Ev Aletleri işletmeleri şehrimizin ilk 500 firma içinde yer alan kuruluşları oldu. Siz sormadan söyleyeyim Arçelik, ETİ Maden İşletmeleri, Şişecam gibi işletmelerin genel merkezi Eskişehir olmadığı için onlar sadece şehir üretimine katkı yaptılar ama listede şehrimizi temsil etmediler. İşte tam bu noktada kafama şu takıldı… İhracat rakamları 7,8 kat, işçi sayısı 2,5 kat, firma sayısı 2 kat, sanayici sayısı 4 kat artmasına rağmen aynı süre içerisinde biz neden ilk 500 firma içinde hep aynı sayılarda kalıyoruz? İlk 500 sanayi kuruluşu içinde sadece yüzde 1’lik bir temsiliyetimiz varken Eskişehir için bir “sanayi şehri” diyebilmemiz çok mu iddialı olur? Bu temsiliyeti artırmak için ihtiyacımız olan şey nedir? Ya da şehir olarak neyi eksik yapıyoruz? Birbirine paralel bu soru işaretleri nedeniyle ben Eskişehir sanayi şehridir demeye zorlanıyorum. Belki yanıldığım bir bakış açısıdır ama içimde kalsın istemedim. Çünkü bu şehri yüzde 1’lik bir temsiliyetin ötesine taşımadıkça şehrin kaderini değiştirecek hamilelerde buna paralel zayıf kalacak gözüküyor.