A
Admin
Yönetici
Yönetici
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinden: ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ EBU SEHL NUMAN EFENDİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Başlangıç Hükümleri Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Ebu Sehl Numan Efendi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Ebu Sehl Numan Efendi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar. Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu, b) Merkez: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Ebu Sehl Numan Efendi Uygulama ve Araştırma Merkezini, c) Müdür: Merkezin Müdürünü, ç) Rektör: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörünü, d) Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesini, e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları Merkezin amaçları MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır: a) Bilim tarihi çalışmalarında araştırma geliştirme faaliyetlerine katkı sağlamak ve araştırmalarda bulunmak. b) Türk bilim tarihinin geçmişten geleceğe beslendiği temel kaynakları ve bu kaynakların çeşitliliğindeki etkenleri ortaya koymak. c) Bilim adamlarının konuya bakış açıları ve bilgiye ulaşmada kullandığı yöntemleri anlamaya çalışmak ve bilim tarihine ayrıntılı veriler sağlamak. ç) Yükseköğretim Kurulunun Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında bilim, kültür ve sanat alanında ihtisaslaşan Üniversitenin misyon farklılaşmasında yapılacak projeleri desteklemek ve bilim adamlarının çalışma ve eserlerini ayrıntılı inceleyerek bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak. d) Merkezin faaliyet alanları içerisinde sayılan alanlarda mesleki eğitim faaliyetleri gerçekleştirme ve Üniversitenin ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim programına katkıda bulunmak. e) Merkez aracılığı ile Yukarı Fırat Havzası yerleşmelerinde tarihi süreçte doğmuş, yetişmiş, fikir ve görüşleri ile topluma katkı sağlamış düşünür, mütefekkir ve bilim insanlarının biyografileri ve eserlerini ortaya çıkararak gelecek nesillere tanıtmak. Merkezin faaliyet alanları MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır: a) Bilim ve bilim adamlarının tanıtılması ve eser değerlerinin ortaya konularak bilime katkılarının ulusal ve uluslararası etkilerinin arttırılmasını sağlamak. b) Bilim tarihi ve bilimsel eserlerle ilgili çalışmalar ve projeleri üretmek. c) Bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya konulan eserlerin etkisini belirlemek üzerine çalışmalar yapmak. ç) Bilim tarihiyle ilgili yeni bilimsel eserler, ürünler geliştirmek ve bu ürünlerin farklı özelliklerine yönelik testleri gerçekleştirmek ve rapor oluşturmak. d) Bilimsel eserler üretmek ve çok amaçlı farklı fonksiyonlar için milli ve yerel uygulama projeleri üretmek ve uygulamak. e) Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı ve Üniversitenin diğer kurum ve kuruluşlarla ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yaptığı iş birlikleri kapsamında bilim ve bilim tarihi alanında projeleri üretmek, geliştirmek ve gerçekleştirmek, ihtiyaç duyduğu araştırmaları planlamak, yürütmek, rapor hazırlamak ve bu araştırmaların sonuçlarını ulusal ve uluslararası kullanıcıların hizmetine sunulmasını sağlamak. f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde kurs, seminer, konferans, kongre, sempozyum ve benzeri toplantılar düzenlemek. g) Bölge tanıtım faaliyetlerinde bulunmak, yarışmalar düzenlemek, sergiler açmak, bülten, kitap ve dergi çıkarmak. ğ) Merkezin amaçları ve ilkelerine uygun çalışmalar yapmak. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri Merkezin yönetim organları MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır: a) Müdür. b) Yönetim Kurulu. c) Danışma Kurulu. Müdür MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Rektöre karşı sorumludur. Müdür, görev başında bulunmadığı zaman müdür yardımcılarından birini Rektörün onayı ile vekil bırakır. (2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Müdürün önerisi ile Rektör tarafından en fazla iki kişi müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir. Müdür yardımcılarının görev süresi en çok üç yıldır. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarınında görevi sona erer. Görev süresi biten müdür yardımcısı aynı usulle tekrar görevlendirilebilir. Müdürün görevleri MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır: a) Merkezi temsil etmek ve Merkezin faaliyetlerini amaçlarına uygun olarak yürütmek. b) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantı gündemlerini hazırlamak ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek. c) Yönetim Kurulu kararlarını Merkezin amaçları doğrultusunda uygulamak. ç) Merkezin idari işlerini yürütmek. d) Merkez bünyesinde oluşturulan çalışma gruplarının faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek. e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında yurt içi ve yurt dışındaki ilgili merkez ve kuruluşlarla iş birliği yaparak amaca uygun proje ve karşılıklı yardımı gerçekleştirmek. f) Merkezin yıllık faaliyet raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörlüğe sunmak. g) Yönetim ve Danışma Kurullarına başkanlık yapmak. Yönetim Kurulu MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilen üç üye olmak üzere toplam altı üyeden oluşur. Süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi dolmadan herhangi bir nedenle Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrılan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilebilir. Yönetim Kurulu Müdürün daveti üzerine yılda en az bir defa salt çoğunlukla toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Yönetim Kurulunun görevleri MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır: a) Merkezin amaçlarına göre Merkezin çalışma programını hazırlamak ve yürütmek. b) Merkezin amaçları doğrultusunda Merkezin yönetimi ve çalışmaları ile ilgili kararlar almak, Merkezin bünyesinde kurulacak çalışma grupları ve bu gruplarda görevlendirilecek adaylar ile ilgili Müdürün önerilerini incelemek, karara bağlamak. c) Mevcut imkânlara göre uygulama ve araştırma alanları konusunda karar almak. ç) Merkezin yılsonu faaliyet raporunu değerlendirmek. d) Merkezin uzun vadeli bilimsel ve idari plan ve programlarını hazırlamak. e) Danışma Kurulu üyelerini seçmek ve Rektörün onayına sunmak, gerekli hallerde değiştirilmesi için teklifte bulunmak. f) Merkezin çalışma alanına giren diğer konularda kararlar almak. Danışma Kurulu MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında ve müdür yardımcıları ve bilim tarihi konusunda çalışmaları bulunan kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör kurum ve kuruluş temsilcileri ile uzmanlar arasından istekleri halinde, üç yıllık süre ile Rektör tarafından görevlendirilen en fazla on beş üyeden oluşur. Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır. Danışma Kurulunun görevleri MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır: a) Merkezin faaliyetlerini değerlendirerek, faaliyet alanlarıyla ilgili konularda görüş ve önerilerde bulunmak. b) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında bölgedeki diğer bilimsel ve teknolojik kuruluşlarla iş birliği ortamının oluşturulup geliştirilmesine ilişkin kararlar almak. c) Merkez ile ilgili Üniversite dışı finans kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek ve bu yönde girişimlerde bulunulması için öneriler geliştirmek. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Personel ihtiyacı MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personelle karşılanır. Harcama yetkilisi MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür. Demirbaş ve ekipmanlar MADDE 16- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü ekipman ve demirbaşlar Merkez kullanımına tahsis edilir. Hüküm bulunmayan haller MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır. Yürürlük MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü yürütür.