Elektrikli araçta rekor iş birliği! Dev batarya siparişi açıklandı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Mercedes-Benz, elektrikli araçlarının batarya tedarikinde kritik bir adım attı. Toplam 107 GWh’lik dev sipariş, yoğun rekabetin ardından LG Energy Solution (LGES) ile imzalanan anlaşma ile güvence altına alındı. Siparişin bir kısmı ABD’ye, bir kısmı ise Avrupa’ya sevk edilecek.

TESLİMATLAR VE HÜCRE TİPİ

Resmî bilgiler net olmamakla birlikte, teslim edilecek pillerin büyük olasılıkla 46 serisi silindirik hücreler olacağı öngörülüyor. Anlaşmaya göre, Temmuz 2029 – Aralık 2037 arasında ABD’ye 75 GWh, Ağustos 2028 – Aralık 2035 arasında Avrupa’ya ise 32 GWh’lik batarya sevki planlanıyor.

MALİ BOYUT VE ÜRETİM KAPASİTESİ

Güney Kore medyasına göre anlaşmanın değeri yaklaşık 9,3 milyar euro civarında. LGES hâlihazırda Güney Kore’de üretim yaparken, 2026 yılında ABD Arizona’daki yeni fabrikasında da üretime başlayacak. Tesla ve Rivian gibi diğer otomobil üreticilerinin de bu fabrikadan tedarik alması bekleniyor.

MERCEDES’İN HÜCRE TERCİHİ VE GELECEK PLANLARI

Mercedes-Benz, AMG.EA platformuna dayanan Concept AMG GT XX modelinde silindirik hücreleri kullanırken, diğer platformlarda prizmatik hücreler tercih edilecek. Büyük araçlara yönelik MB.EA-L platformunda ise silindirik hücrelerin modül ihtiyacı olmadan kullanılabileceği belirtiliyor.

İKİLİ İŞ BİRLİĞİ VE GELECEK HEDEFLERİ

Ekim 2024’te LGES ile imzalanan 50,5 GWh’lik önceki sözleşmenin ardından, yeni anlaşmayla iki şirketin toplam batarya hacmi 150 GWh’yi aşacak. Bu sipariş, LGES’in 46 serisi silindirik hücrelerdeki en büyük tek siparişi olma özelliği taşıyor ve Mercedes-Benz’in elektrikli araç stratejisinde kritik bir rol oynuyor.

DONANIM HABER

Geri