Ekonomide Kara Tablo: Daha Kötüsünü Görmeden İyileşme Başlamayacak!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bir dizi ziyaret kapsamında Eskişehir’e geldi. Kentte görev yapan gazetecilerle bir araya gelen Babacan, gündemi değerlendirdi. Orta Doğu’daki gelişmelere değinen Babacan, İran ile İsrail arasında başlayan savaşı bölgesel bir savaşa dönüşmesinden endişe duyduklarını dile getirdi. “Ülkeyi yönetme kabiliyetini kaybetmiş bir iktidar var” Türkiye’nin birçok alanda derin sorunlar yaşadığını belirten Babacan,” Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Türkiye büyük bir ülke... Avrupa’nın en büyük topraklarına, en genç ve en büyük nüfusuna sahibiz. Bu büyük potansiyeli gerçekleştiremeyen bir ülkeye sahibiz. Hukuk ve adaletle, ekonomiyle, sağlıkla, eğitimle ilgili sorunlar gün geçtikçe çoğalıyor. Sorunlar üzerine yerine yeni sorunlar ekleniyor. Mevcut sorunların çözümüyle ilgili de hükümetten kayda değer önemli adımlar göremiyoruz. Çünkü artık ülkeyi yönetme kabiliyetini önemli ölçüde yitirmiş bir iktidar var” ifadelerini kullandı. “Şeffaflık ve güven olmadan ekonomi düzelmez” Türkiye ekonomisindeki sorunların temelinde şeffaflık eksikliğinin olduğunu dile getiren Babacan, “Şuandaki iktidar iş başında olduğu sürece, ülkede hukuksuzluk ve adaletsizlik olduğu sürece, ekonomi yönetiminde şeffaflık olmadığı sürece Türkiye’deki ekonominin düzelmesi mümkün olmayacak. Bu ülkenin uzunca süre ekonomisini yönetmiş bir insan olarak üzülerek söylüyorum ki işler kötüye gitmeye devam edecek. Daha kötüyü görmeden Türkiye’de iyileşme başlamayacak. Çünkü ülke yönetenlerin hukuk ve adalet diye bir dertleri yok. Ülkeyi yönetenlerin şeffaflık diye bir derdi de yok. Bunlar olmayınca ekonomi düzelmez” diye konuştu. “Yüksek faizin bedelini vatandaşlar ödüyor” Mevcut ekonomi yönetimine de eleştiren Babacan, şunları söyledi: “Yıllarca bu ülkenin Merkez Bankası şeffaf bir şekilde döviz alıp satarken, damadın ekonomi bakanlığı döneminden bu yana artık bu rakamlar gizli. Bir zamanlar şeffaftı da siz bugün bunu niye karartıyorsunuz. Benim ekonomi ekibimde olan iki arkadaşımızı Mehmet Şimşek ile Cevdet Yılmaz’ı getirdiler, ekonominin başına koydular. Bu arkadaşlarda şeffaflaştırmadı. TÜİK’in enflasyon sepeti… TÜİK’in kanunu ben çıkardım. Avrupa Birliği’nin İstatistik Enstitüsü standartlarında bir kanun çıkardım. TÜİK’in bütün iç işleyişini Avrupa Birliği standartlarına getirdim. TÜİK’in açıkladığı her bir rakam noktasına, virgülüne kadar Avrupa Birliği’nin kabul ettiği ve güvendiği rakamlar oldu. TÜİK sonra bu rakamları açıklamaz oldu. Enflasyon da ‘yüzde 35’ diyor. İnanırsan… Şeffaf olmayınca ekonomi düzelmez. Çünkü güven olmaz. Devletin açıkladığı rakama insanlar güvenmiyorsa o iş bitmiştir. Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz, Mayıs 2023’te göreve geldi. Enflasyon yüzde 30’lardaydı. İki yıl geçti enflasyon hala yüzde 30’larda. Şuan da kredi kartı borcu olan, tüketici kredisi borcu olan herkes yüksek faizin bedelini ödüyor.”

Geri