Eğitimde Yeniliğe Açılan Mesleki Yolculuk

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Grup Hareketliliği Faaliyetleri ile El Becerisinden Yaşam Becerilerine 2024 yılı konsorsiyumu kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların ilk bölümünü oluşturan grup hareketliliği faaliyetleri, yetişkin kursiyerlerin temel becerilerini geliştirmeye yönelik olarak planlandı. Program boyunca katılımcılar dikiş, nakış ve doğal boya teknikleriyle çeşitli ürünler tasarlayarak hem el becerilerini hem de işlevsel okuryazarlık, ölçme-değerlendirme, problem çözme ve takım çalışması becerilerini geliştirme fırsatı buldu. Beş günlük uygulamalı atölye programında katılımcıların görev bazlı yaptığı tasarımlarda sürdürülebilir malzeme kullanımı, atık azaltımı ve yaratıcı ifade becerileri öne çıktı. Atölye çalışmaları sırasında katılımcılar, sürdürülebilir malzeme kullanımı, çevre dostu üretim süreçleri ve geri dönüşüm ilkeleri üzerine bilinç kazandı. Uygulamalarda yerel desenlerin çağdaş tasarımlarla buluşması, kültürel mirasın modern yorumlarla yaşatılması açısından dikkat çekici örnekler sundu. Katılımcılar, elde ettikleri ürünleri sergileyerek hem üretim sürecine hem de ortaya çıkan değere ilişkin farkındalık kazandı. Program sonunda kursiyerler, el emeği ürünlerin ekonomik değere dönüştürülebileceği konusunda motivasyon kazanarak girişimcilik perspektiflerini güçlendirdi. Eğitimde Yeniliğe Açılan Mesleki Yolculuk Program kazanımlarını güçlendirmek için bir arada yürütülen işbaşı izleme faaliyetleri; el sanatları, giyim ve seramik alanında görev yapan öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağladı. Katılımcı öğretmenler ev sahibi yetişkin eğitimi merkezinde düzenlenen program kapsamında Avrupa'daki atölye yerleşimi, atölyelerde güvenlik standartları, öğretim stratejileri ve malzeme yönetimi hakkında gözlemlerde bulundu. El sanatları ve giyim öğretmenleri; modern dikiş teknikleri, doğal boyama uygulamaları ve atölye ortamlarında kullanılan ergonomik düzenlemeleri yerinde inceleyerek kendi kurumlarında uyarlanabilir örnekler üzerine notlar aldı. Atölyelerde kullanılan ekipmanlar, malzeme saklama sistemleri ve ders içi planlama süreçleri, Türkiye'deki uygulamalarla karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Seramik branşında görev yapan öğretmenler ise yüksek sıcaklıkta sırlama teknikleri, dijital kalıp modelleme süreçleri ve geri dönüştürülebilir seramik malzemeler üzerine uygulamalı bilgilendirme oturumlarına katıldı. Katılımcılar, el yapımı seramik ürünlerde çevre dostu üretimin nasıl gerçekleştirilebileceğini ve dijitalleşmenin bu süreçteki katkılarını doğrudan gözlemleme fırsatı buldu. Faaliyet boyunca hem kursiyerler hem de öğretmenler, farklı kültürel bağlamlarda öğrenme süreçlerinin nasıl kurgulandığını yerinde gözlemledi. Grup, ev sahibi yetişkin eğitimi merkezinde uygulanan modüler eğitim yapısı, bireysel öğrenme planları ve kursiyer destek mekanizmaları hakkında bilgi aldı. Katılımcılar, öğrenci merkezli öğrenme ortamları ve yaratıcı öğretim stratejileriyle kendi kurumlarında uygulanabilir örnekler geliştirme konusunda motivasyon kazandı. Kurumsal boyutta bu deneyim, yerel kurumların uluslararasılaşma sürecine önemli katkı sağladı. Hareketlilik programı, hem bireysel mesleki gelişimi hem de kurumlar arası iş birliğini teşvik ederek Balıkesir halk eğitimi merkezlerinin yenilikçi uygulamalarla buluşmasını sağladı. 2024 yılı konsorsiyumu faaliyetlerinin işbaşı izleme ve kurs faaliyetleri ile Ağustos ayı sonuna kadar devam etmesi planlanıyor.

Geri