A
Admin
Yönetici
Yönetici
Pelin PEKEDİS - EGE TELGRAF/ Ayvalık tostu denince akla ilk gelen genelde bol malzemeli, çıtır ekmeğiyle her yerde rastlayabileceğiniz bir sokak lezzetidir. Ama bu kez sıradan bir tosttan değil, Bergama tulumu ile yapılan, tadı damağınızda kalacak özel bir tariften ve o tarifin ardında gizlenen bir insan hikâyesinden söz ediyoruz. Çünkü bu tost, sadece karın doyurmuyor; geçmişi, sabrı ve hayatı da anlatıyor. FARK YARATAN TARİF Klasik Ayvalık tostu, bu tarifte Bergama'nın yıllanmış tulum peyniriyle bambaşka bir boyuta taşınıyor. İşte o efsaneleşmiş tarifin malzemeleri: 2 adet Ayvalık tostu ekmeği 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı domates salçası 2 dilim Bergama tulumu 20 ince dilim sucuk Tostun püf noktası ise; her iki ekmeğe tereyağı ve salçayı ince bir tabaka halinde sürmek, peynir ve sucuğu eşit dağıtarak pişirmekte. Tost makinesinde çıtır çıtır olana kadar bastırarak pişiriliyor. Fakat bu tarifin lezzeti kadar etkileyici olan bir yanı daha var… BİR PEYNİRCİDEN HAYAT DERSİ Tarifin gerçek kaynağı, Bergama’nın eski sokaklarında küçük bir kahvaltı salonunda yaşlı bir peynirciden alınan o eşsiz tulum peyniri. Ne markette bulunabiliyor, ne de sıradan bir mandırada… Onu ancak bilenin yönlendirmesiyle, sabırla, saygıyla erişebileceğiniz bir usta saklıyor. Bu yaşlı adam sadece peynir satmıyor; sabrı, olgunluğu, emeği ve hayatı da bir dilim peynirin içine sığdırmayı başarıyor. Ona göre “insan dediğin de peynir misali… Aynı sütten gelir ama zamanla karakter kazanır.” Kimi erken ekşir, kimi yıllanarak değerlenir. Tıpkı peynir gibi, insan da yaş aldıkça tadını, dokusunu, duruşunu değiştirir. SABIRLA OLGUNLAŞAN TADI UNUTULMAZ Bu tost sadece bir tarif değil; yıllara meydan okuyan bir peynirin, gelenekle mayalanmış bir ustalığın ve sabrın hikâyesi. Bergama tulumu olmasa belki de o tost, diğerleri gibi sadece bir atıştırmalık olurdu. Ama şimdi her lokmasında bir Ege sabahı, bir yaşanmışlık, bir hayat dersi var. HÂLÂ DENEMEDİNİZ Mİ? Tulum peynirli Ayvalık tostu hâlâ sofranızdan geçmediyse, belki de sizin için hâlâ “peynir misali” bir hayat dersi vardır. Ege’ye uğramak için bir neden daha, sabırla olgunlaşan bir lezzetle tanışmak için bir fırsat daha...