Bir Nefeste Ölüm: Gençlerimizi Hangi Bağımlılıklar En Hızlı Öldürüyor? Aydın’ın Efeler ilçesi, narenciye kokulu sokakları, sabah pazarı, akşam çay bahçesiyle tipik bir Ege kasabasının iç huzurunu taşır gibi görünür. Ancak o sokakların bir adım ötesinde, gözle görülmeyen ama günden güne büyüyen bir tehdit var: Bağımlılık. Ve bu tehdit, artık yalnızca alışkanlık değil — ölümle yarışan bir hızda geliyor. Fentanil: Efeler’e de Ulaşan Sessiz Katil Fentanil belki sokak arasında adı çok geçmeyen bir madde ama Türkiye sınırına çoktan girdi, hatta bazı sahte ilaçlarla iç piyasada yer buldu bile. Morfinden onlarca kat daha güçlü bu madde, gençlerin eline düştüğünde adeta saniyeler içinde hayatı sona erdiriyor. Amerika’da her gün binlerce ölüme neden olan bu sentetik uyuşturucunun Türkiye’de de görülmeye başlaması, Efeler gibi orta ölçekli kentlerde de tehlikenin kapıda olduğunu gösteriyor. Aydın Devlet Hastanesi’nin acil servisine taşınan bir genç, çoğu zaman “sadece denedim” diyecek kadar masum bir niyetle başlamış oluyor bu yola. Ancak fentanil, denemeye gelmiyor. Parkta Toplanan Gençler, Gerçek Tehlikeden Habersiz Efeler’in Adnan Menderes Bulvarı’nda, Atatürk Kent Meydanı’nda ya da mahalle parklarında akşamları toplanan gençler arasında en yaygın tehlike artık sadece alkol değil. Tiner, çakmak gazı gibi uçucu maddeler ucuz, ulaşılması kolay ve maalesef ölümcül. Özellikle 13–17 yaş arası gençler arasında merakla başlayan bu alışkanlıklar, bir anda ani kalp durmasıyla sonuçlanabiliyor. İçiniz yanıyor mu? Yanmalı da. Çünkü bu gençler bizim çocuklarımız. Komşumuzun oğlu, kuzenimizin kızı, aynı lisede okuyan bir arkadaşın kardeşi… Bir Tabletle Gelen Kalp Krizi Kokain, MDMA gibi maddeler de artık lüks plaj eğlencelerinin değil, lise son sınıf mezuniyet kutlamalarının bir parçası haline geldi. “Hız yapıyor”, “sabaha kadar dans ettiriyor” denilen bu maddeler, Efeler gibi kentlerde bile sahte ecstasy haplarla dolandırılıyor. Karışım maddelerle alınan tek bir hap bile beyni ve kalbi aynı anda baskılıyor; çoğu zaman kalp krizi, felç ya da beyin kanamasıyla sonuçlanıyor. Bir gece eğlencesi, sabah tabutta biter hale geldi. ⸻ Bu Yazıyı Neden Yazıyorum? Çünkü Efeler’de yaşıyoruz. Çünkü burada büyüyen çocuklar bizim geleceğimiz. Çünkü bu tehlike sadece “İstanbul’da olur”, “Amerika’da olur” diyebileceğimiz bir uzaklıkta değil artık. Çünkü bağımlılıklar, sadece alışkanlık değil; bazen daha ilk kullanımda mezar açtıran bir ölüm davetiyesi. Çözüm Nerede Başlar? Evde. Okulda. Mahallede. Konuşarak, fark ederek, sessiz kalmayarak. Bir çocuğun elindeki maddeye değil, gözündeki boşluğa dikkat etmekle. Ve unutma: Yardım istemek zayıflık değil, yaşam hakkını savunmaktır. ⸻

[Psk Kaan ÇEKİCİ]

“Bir gencin nefesi kesilmeden önce, biz sesimizi yükseltmeliyiz.”