A
Admin
Yönetici
Yönetici
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025’in ilk 7 ayında 732 binin üzerinde gıda denetimi gerçekleştirdi. Uygunsuzluk tespit edilen işletmelere toplam 1 milyar 524 milyon TL idari para cezası kesildi, 385 işletme hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Bakanlık, “güvenilir gıda” bilincini artırmak amacıyla Türkiye genelindeki denetimlerini sürdürüyor. Ocak-Temmuz 2025 döneminde yapılan 732.416 gıda kontrolünde, 17.223 işletmeye para cezası uygulandı.
Uygunsuzluklar iki ana başlıkta incelendi:
Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar kategorisinde öne çıkan tespitler:
Aynı değeri taşımayan madde eklenmesi:
Ürünün temel özelliğini etkileyen içerik eksiklikleri:
Bakanlık, vatandaşların da gıda güvenliği konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Öneriler:
yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.
732 Bin Denetim, 1,5 Milyar Lira Ceza
Bakanlık, “güvenilir gıda” bilincini artırmak amacıyla Türkiye genelindeki denetimlerini sürdürüyor. Ocak-Temmuz 2025 döneminde yapılan 732.416 gıda kontrolünde, 17.223 işletmeye para cezası uygulandı.
Uygunsuzluklar iki ana başlıkta incelendi:
- Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar
- Taklit ve tağşiş yapılan gıdalar
Et Ürünlerinde Domuz ve Tek Tırnaklı Eti Tespit Edildi
Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar kategorisinde öne çıkan tespitler:
- Et ve et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı eti
- Baharatlar, bitkisel yağlar ve soslarda gıdada kullanımına izin verilmeyen boya
- Çikolata, bitki çayı, takviye edici gıdalar, enerji içecekleri ve alkolsüz içeceklerde ilaç etken maddesi
- Süt ürünlerinde mantar ve maya gelişimini önlemek için kullanılan natamisin
Taklit ve Tağşişte Öne Çıkan Uygunsuzluklar
Aynı değeri taşımayan madde eklenmesi:
- Bitkisel yağlarda tohum yağlarının karıştırılması, düşük yağ oranı, yer fıstığı, farklı bitkisel yağ, yabancı madde ve nişasta tespiti
- Daha düşük kaliteli zeytinyağı karıştırılması
- Et ürünlerinde deri dokusu, kanatlı eti ve sakatat kullanımı
- Baharatlarda domates ve gıda boyası ilavesi
Ürünün temel özelliğini etkileyen içerik eksiklikleri:
- Takviye edici gıdalarda beyan edilen etken maddenin bulunmaması
- Süt ve süt ürünlerinde yağ oranının düşük olması
Tüketici de Dikkat Etmeli
Bakanlık, vatandaşların da gıda güvenliği konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Öneriler:
- Ambalajlı ve etiket bilgileri eksiksiz gıdaları tercih edin
- Son tüketim tarihine mutlaka bakın
- Hayvansal ürünlerde Bakanlık onaylı ve kaynağı belli olan ürünleri alın
- Uygunsuzluk gördüğünüzde ALO 174 Gıda Hattı’na bildirin
yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.