Diploma notu 90 olanın OBP’si kaç? OBP ve LGS puanı nasıl hesaplanır? En güncel hesaplama yöntemi 2025

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
2025 LGS sınavı 15 Haziran’da gerçekleşti. Şimdi gözler hem LGS puanında hem de OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) hesaplamasında. Milyonlarca öğrenci ve veli, sınav sonuçları açıklanmadan önce yaklaşık puanlarını öğrenmek için MEB’in resmi puan hesaplama sistemiyle netlerini değerlendirmeye başladı. Peki, LGS ve OBP puanı nasıl hesaplanıyor? İşte adım adım hesaplama yöntemi: LGS Puanı Nasıl Hesaplanıyor? LGS (Liselere Geçiş Sistemi) puanı, merkezi sınavda verilen doğru ve yanlış cevaplara göre belirleniyor. Puan hesaplama sistemi şu şekilde çalışıyor: Ham Puan Hesaplama: Her testteki doğru sayısından, yanlış sayısının üçte biri çıkarılır. Bu işlem her test (Türkçe, Matematik, Fen, vb.) için ayrı yapılır. Test Ortalamaları ve Standart Sapmalar: Tüm öğrencilerin ham puanları üzerinden test başına ortalama ve standart sapma belirlenir. Standart Puanlar (SP): Her testin puanı, ortalama 50 ve standart sapma 10 olacak şekilde dönüştürülerek standart puana çevrilir. Ağırlıklı Standart Puanlar (ASP): Her testin standart puanı, testin katsayısıyla çarpılarak ağırlıklı hale getirilir. Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP): Tüm testlerin ASP’leri toplanarak öğrencinin genel sınav puanı elde edilir. Muafiyet Durumu: Din Kültürü veya Yabancı Dil testinden muaf olan öğrenciler için puanlama, diğer testlerin ağırlıklarına göre orantılı biçimde yeniden düzenlenir. Sınav İptali veya Katılmama Durumu: Oturuma katılmayan ya da sınavı iptal edilen öğrenciler için LGS puanı hesaplanmaz. OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) Nasıl Hesaplanır? Ortaöğretim Başarı Puanı, öğrencinin 4 yıllık lise başarısını yansıtan bir sistemdir: Diploma Notu Hesaplama: 9., 10., 11. ve 12. sınıflara ait yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınır. Virgülden sonra iki basamakla yuvarlanır. OBP’ye Dönüştürme: Elde edilen diploma notu 5 ile çarpılır. Örneğin, diploma notu 85 olan bir öğrencinin OBP’si 85 × 5 = 425 olur. En düşük diploma notu 50 (OBP = 250), en yüksek 100 (OBP = 500) olabilir. Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak? 2025 LGS sonuçları, 11 Temmuz 2025 tarihinde açıklanacak. Bu tarihe kadar öğrenciler, net sayılarına göre yaklaşık LGS puanlarını hesaplayarak hedefledikleri liselere dair fikir edinebilir. KAYNAK: NTV

Geri