A
Admin
Yönetici
Yönetici
İREM KAYA-EGE TELGRAF-Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte tatilciler rotalarını Ege kıyılarına çevirdi. Didim’in Akbük Mahallesi’nde yer alan Filiz Koyu, sakinliği ve doğallığı ile dikkat çekiyor. Çeşme, Bodrum ve Kuşadası gibi kalabalık destinasyonlara kıyasla daha tenha olan koy, deniz tatili yapmak isteyen ancak gürültüden uzak durmak isteyenler için alternatif bir seçenek sunuyor. DİDİM AKBÜK'TE SAKİN BİR KIYI: FİLİZ KOYU Didim’in Akbük Mahallesi sınırlarında bulunan Filiz Koyu, son yıllarda tatilcilerin dikkatini çekmeye başlayan doğal bir koy olarak öne çıkıyor. Yerleşim alanlarının dışında yer alması ve yapılaşmadan uzak olması nedeniyle doğallığını koruyan koy, Ege Denizi’nin temiz ve berrak sularıyla birleşiyor. Filiz Koyu’na ulaşım özel araçlarla veya bölgeden geçen minibüslerle sağlanabiliyor. Koya en yakın yerleşim yeri Akbük merkez olup, araçla yaklaşık 10 dakikalık mesafede yer alıyor. Araçsız gelen ziyaretçiler için yaz aylarında çalışan yazlık minibüs hatları kullanılıyor. YOĞUNLUKTAN UZAK BİR ALTERNATİF Filiz Koyu, özellikle yaz aylarında kalabalıklaşan Bodrum, Çeşme veya Kuşadası gibi tatil merkezlerine kıyasla daha sakin olmasıyla biliniyor. Hafta içi günlerde daha az ziyaretçi ağırlayan koy, hafta sonları ise bölge halkı ve yerli turistlerin uğrak noktası haline geliyor. Koyda herhangi bir işletme ya da tesis bulunmuyor. Bu nedenle gelen ziyaretçilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlıklı gelmeleri öneriliyor. Şemsiye, yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlar ziyaretçiler tarafından getiriliyor. DENİZ VE KIYI YAPISI Filiz Koyu, genellikle çakıl ve kum karışımı sahil yapısıyla öne çıkıyor. Denizin hemen derinleşmemesi, çocuklu aileler için de tercih sebebi oluyor. Kıyıya yakın noktalarda deniz dibi net şekilde görülebiliyor. Bu nedenle koy, amatör dalış ve şnorkelle yüzme aktiviteleri için de kullanılıyor. Koyun çevresinde herhangi bir konaklama tesisi bulunmamakla birlikte, Akbük ve Didim merkezde çeşitli otel ve pansiyon seçenekleri mevcut. Günübirlik ziyaretlerin tercih edildiği koy, özellikle kampçılar tarafından yoğun ilgi görüyor. KORUNAN DOĞASI VE TEMİZLİĞİYLE DİKKAT ÇEKİYOR Filiz Koyu’nun öne çıkan bir diğer özelliği ise çevre temizliği. Bölgedeki gönüllü gruplar ve yerel halk zaman zaman temizlik çalışmaları yürütüyor. Çöp kutusu veya temizlik hizmeti sunulmayan koyda, “getirdiğini geri götür” anlayışı benimseniyor. Bölge sit alanı kapsamında yer aldığından yapılaşmaya kapalı durumda. Bu sayede doğallığını büyük ölçüde koruyan Filiz Koyu, aynı zamanda birçok kuş türünün geçiş noktası üzerinde yer alıyor. BAŞKA KENTLERLE KIYASLANDIĞINDA... Ege Bölgesi’nde tatil denince akla ilk gelen yerler arasında Bodrum, Kuşadası ve Çeşme bulunuyor. Ancak bu bölgeler, yüksek fiyatlar ve kalabalık nedeniyle bazı tatilciler için cazibesini yitirmiş durumda. Filiz Koyu ise daha sakin, daha ekonomik ve doğayla iç içe bir deneyim sunuyor. Yerel turizm yetkilileri, son dönemde doğal koylara olan ilginin arttığını belirtirken, bu bölgelerde koruma önlemlerinin artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.