Dev yatırım askıya alındı: Milyarlarca dolarlık fabrika müşteri bulamıyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Samsung’un Amerika Birleşik Devletleri'nde hayata geçirmeye çalıştığı en büyük çip yatırımı, planlanan tarihte faaliyete geçemiyor. Texas eyaletinde inşa edilen yarı iletken fabrikasının açılışı, müşteri eksikliği ve teknik zorluklar nedeniyle süresiz olarak ertelendi. Talep Beklentileri Karşılamadı İlk olarak 17 milyar dolarlık yatırımla başlatılan ve sonradan 44 milyar dolara kadar genişletilen proje, üretim ekipmanlarının hazır olmasına rağmen pazarda yeterli talep bulunmadığı için beklemeye alındı. Samsung’un başlangıçta 4 nanometrelik üretim teknolojisini kullanmayı planladığı tesis, değişen pazar dinamikleri nedeniyle artık 2nm üretime geçmek zorunda. Bu geçiş hem zaman hem de maliyet açısından şirket için büyük bir yük oluşturuyor. Fabrika Hâlâ Tamamlanmadı İnşaatın büyük kısmı tamamlanmış olsa da, tesisin ekipmanla tam olarak donatılması ve devreye alınması ertelendi. Samsung’un ana müteahhidi tarafından yapılan açıklamaya göre projenin %92’si tamamlandı, ancak resmi bitiş tarihi Ekim ayına ötelendi. Şirket, üretim kapasitesinin hazır olduğunu açıklasa da, henüz fabrikanın tam anlamıyla faaliyete geçmesi için net bir tarih verilmiyor. Rakip TSMC Önde Gidiyor Tayvan merkezli TSMC’nin ABD’deki yatırımıyla kıyaslandığında, Samsung’un geride kaldığı görülüyor. TSMC, Arizona’daki tesisinde 4nm üretime başlamış durumda ve Apple, Nvidia, AMD gibi dev markalarla iş birliği yapıyor. Pazarın %68’ini elinde tutan TSMC’ye karşılık Samsung’un payı yalnızca %7,7. Kurulum Süreci ve Teknik Engeller Samsung’un karşılaştığı zorluklar yalnızca müşteri eksikliğiyle sınırlı değil. EUV litografi makineleri gibi ileri düzey ekipmanların kurulumu büyük teknik bilgi gerektiriyor. Ayrıca, çip üretiminde kullanılan aşındırma, kaplama ve test süreçleri de oldukça karmaşık. Şirketin bazı kilit çalışanlarını projeden geri çektiği de iddialar arasında yer alıyor. Jeopolitik Belirsizlikler de Etkili Samsung’un üretim planlarını sekteye uğratan bir diğer unsur ise küresel ekonomik ve siyasi gelişmeler. ABD’nin Çin’e uyguladığı çip ihracatı kısıtlamaları, sektörde genel bir daralmaya yol açtı. Çin ise buna karşılık olarak kendi çip üretim kapasitesini artırmaya başladı. Uzmanlara göre, bu hızla devam edilirse Çin’in 2030’da dünyanın en büyük çip üreticisi olması bekleniyor. 2026 Yılına Kadar Açılması Zorunlu Samsung, ABD'deki CHIPS Act teşviklerinden yararlanabilmek için fabrikayı belirli bir süre içerisinde faaliyete geçirmeli. Aksi takdirde hem milyarlarca dolarlık yatırım boşa gitmiş olacak hem de şirket küresel pazarda ciddi bir rekabet avantajı kaybedecek. Şirketin şu an için kesin bir tarih vermemesi ise soru işaretlerini artırıyor. Dünya çapında hızla büyüyen yapay zekâ ve veri merkezi ihtiyaçlarına rağmen, Samsung’un stratejik yatırımı zorlu bir döneme girmiş durumda. Önümüzdeki aylar, fabrikanın akıbeti açısından kritik önem taşıyor. (Donanım Haber)

Geri