A
Admin
Yönetici
Yönetici
Bingöl’ün yetiştirdiği önemli dengbêjlerden biri olan Ahmetî Bertî’nin ismi, bugün hâlâ halk arasında saygıyla anılıyor. Şimdi ise bu büyük ustanın oğlu Fesih Tunç, hem babasını anlatıyor hem de onun mirasını kendi sesiyle sürdürüyor. Ahmetî Bertî, 1996 yılında hayata veda etti ancak sesi hâlâ unutulmuş değil. Tunç, babasının sadece Bingöl’de değil, tüm Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da büyük bir etki bıraktığını ifade etti. “Babamın sesi o dönemlerin teyplerinden eksik olmazdı. Türkiye’nin dört bir yanında, hatta Avrupa’daki gurbetçiler arasında bile tanınırdı,” diyen Tunç, dönemin kasetçileri aracılığıyla evlere giren bu sesin insanlar üzerinde derin izler bıraktığını söyledi. Tunç: “Babam sadece Bingöllü değildi, onun sesi tüm bölgeye yayılmıştı. Şanlıurfa’dan Diyarbakır’a, Van’dan Hakkâri’ye kadar her yerde tanırlardı. Hatta yurt dışında, özellikle Avrupa'daki gurbetçiler arasında bile ismi biliniyordu, Düğünlerde, uzun yolculuklarda babamın sesini dinlerlerdi. İnsanlar onun sesinde kendilerini bulurdu.” diyen Fesih Tunç, babasının halk üzerindeki etkisinin bugün bile sürdüğünü belirtti. SESİMİ BABAMDAN ALDIM Fesih Tunç, babasının mesleğini doğrudan sürdürmese de sesini babasından almış: “Sesimi babamdan almışım. Bunu herkes söyler. Ama babam gibi olmak kolay değil. O başka bir insandı. Sesi, sözü ve duruşuyla halkın gönlünde yer etmişti. Ama Babam gibi ben de halkın arasında, düğünlerde ya da özel toplantılarda söylerim. İnsanlar hâlâ dengbêjlik kültürüne kıymet veriyor. Ben de bu geleneği yaşatmak istiyorum.” HABER: EYLEM ÖZEN/ HASRET DATANIR