Coğrafi işaretli lezzet Muğlalı çiftçilerin yeni umudu oldu!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Muğla’nın Ula ilçesinde, bölgeye özgü aroması ve yüksek besin değeriyle öne çıkan Ula sarımsağı için üretici buluşması ve tanıtım etkinliği düzenlendi. 2024 yılında coğrafi işaret alarak resmi olarak tescillenen Ula sarımsağı, hem tarımsal değeri hem de ekonomik potansiyeliyle dikkat çekmeye başladı. Etkinlikte, ürünün üretim süreci, pazarlama stratejileri ve gelecek hedefleri kamuoyuyla paylaşıldı. Kırmızıya çalan kabuğu, iri diş yapısı ve yoğun aromasıyla tanınan Ula sarımsağı, son yıllarda sadece yöre halkı değil, Türkiye'nin dört bir yanındaki tüketiciler tarafından da ilgi görmeye başladı. Yüksek verimliliğiyle çiftçilerin yüzünü güldüren sarımsak, Ula’yı bu alanda bölgesel bir üretim merkezi hâline getiriyor. Üretim Gücü Artıyor Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2024 yılı verilerine göre, Muğla genelinde 723 dekar alanda yaklaşık 527 ton sarımsak üretildi. Bu üretimin büyük kısmı Ula’dan sağlanırken, ilçenin bu alandaki liderliği her geçen yıl daha da pekişiyor. 2023 Kasım ayında üreticilere 400 kilogram tohumluk sarımsak dağıtımı yapıldığı ve bu sezon dekarda 1000 kilogramı aşan verim beklendiği açıklandı. "Yöremize Özgü, Kaliteli Bir Çeşit" Etkinlikte konuşan Proje Sorumlusu Ünal Yılmaz, yürüttükleri çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. Sarımsak hasadı sırasında yüksek verim ve kaliteli ürün elde ettiklerini vurgulayan Yılmaz, “Kırmızı kabuklu, aromatik ve homojen yapılı sarımsaklarımız tam anlamıyla yöremize özgü. Bu çeşitliliğin korunması için üretim süreçlerini titizlikle takip ediyoruz. Yağışlardan kaynaklanan bazı sorunlara rağmen genel tablo umut verici” dedi. Yılmaz, ayrıca önümüzdeki yıl da 6 üreticiye tohumluk sarımsak verileceğini ve üretimin genişletileceğini kaydetti. Sözleşmeli Üretimle Yeni Pazar Hedefi Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can da, Ula sarımsağının bölge tarımı için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekti. Can, “Geçen yıl 400 kilogram tohum dağıtımı ile başladığımız destek sürecini bu yıl daha da büyütmek istiyoruz. Hedefimiz, üretici sayısını 10’a çıkarmak ve sözleşmeli üretim modeliyle doğrudan pazara açılmak” dedi. Coğrafi işaretin ardından sarımsağın marka değerinin arttığını ifade eden Can, “Ula sarımsağı sadece lezzetiyle değil, içerdiği antioksidanlarla da adeta bir şifa kaynağı. Biz de bu değeri hem korumak hem de tanıtmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu. Etkinlik sonunda katılımcılara yerel üreticilerden elde edilen Ula sarımsağı örnekleri dağıtıldı ve üreticilere yönelik bilgilendirme broşürleri sunuldu. Yöre halkı ise coğrafi işaretli sarımsağın bölgeye katma değer sağlamasından memnun.

Geri