A
Admin
Yönetici
Yönetici
İznik Kültürel Tanıtım Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Özden Coşar, Türkiye genelinde yapılan merkezi sınavlarla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Özellikle 14 yaş grubu öğrencilerin karşı karşıya kaldığı sistemin, çocukların gelişim sürecinde ciddi bir baskı yarattığını vurgulayan Coşar, “Bir yıl boyunca emek veren öğrenciler sınav günü büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Örnek sorularla sınavdaki sorular arasında belirgin farklar vardı. Bu durum, çocuklarda güven kaybı ve duygusal yıpranma oluşturdu” dedi. “BU KADAR ZOR OLMALI MIYDI?” Coşar, sınav sonrasında birçok öğrencinin büyük bir moral bozukluğu yaşadığını ve bu duygunun sadece başarısızlıkla değil, sistemsel adaletsizlik hissiyle de bağlantılı olduğunu söyledi. Sınav çıkışında öğrencilerin sıkça dile getirdiği “Bu kadar emek verdik, neden bu kadar zorlandık?” gibi ifadelerin, aslında bir neslin sesini yansıttığını belirtti. UZMAN GÖRÜŞLERİ Sınav içeriklerinin hazırlanmasında çocuk gelişimi uzmanlarının katkısının kritik olduğuna dikkat çeken Coşar, “14 yaş, hem akademik hem de duygusal gelişimin yoğun yaşandığı bir dönem. Bu süreçte çocukların ruhsal ihtiyaçlarını görmezden gelemeyiz. Sadece başarı değil, psikolojik sağlamlık da göz önüne alınmalı” ifadelerini kullandı. “DAHA ADİL VE DENGELİ” Sınav sisteminin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Özden Coşar, yapılacak her reformun eğitimcilerin, psikologların ve çocukların ihtiyaçlarını bilen uzmanların katkısıyla gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekti. Coşar, “Çocuklarımızın hem akademik hem duygusal olarak sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için sınav sisteminin daha adil, anlaşılır ve güven veren bir yapıya kavuşması gerekiyor. Bu, sadece eğitim politikası değil, bir toplum sorumluluğudur” diyerek sözlerini tamamladı.