Çip devinden rekor! 16,5 milyar dolarlık dev yatırım

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Intel, 2024 yılında çip sektöründe Ar-Ge harcamalarında liderliği kaptı. Şirket, 16,55 milyar dolarlık yatırım ile Samsung ve TSMC’yi geride bıraktı. Ancak bu yüksek bütçeye rağmen, Intel’in en son üretim teknolojisi olan 18A sürecinde verimlilik ve istikrar sorunları devam ediyor.

YÜKSEK YATIRIM, HENÜZ SOMUT BAŞARI GETİRMEDİ

Intel, hem çip tasarımı hem de üretimine büyük yatırım yapan nadir şirketlerden biri olsa da, bu çabalar henüz kar marjına veya üretim verimliliğine yansımış değil. Çip üretim bölümü üst üste zarar açıklamaya devam ediyor; bu durum, Ar-Ge harcamalarının kısa vadede geri dönüş sağlamadığını gösteriyor.

RAKİPLER DE YÜKSELİŞTE

Samsung, Ar-Ge bütçesini önemli ölçüde artırarak 9,5 milyar dolara çıkardı; bu, bir önceki yıla göre %71’lik bir artış anlamına geliyor. Güney Koreli firma, 2nm üretim düğümü ve GAA teknolojilerine odaklanıyor. Nvidia ise 12,5 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı ile Intel’in ardından geliyor. TSMC’nin Ar-Ge harcaması ise 6,36 milyar dolarda kaldı.

YATIRIM TEK BAŞINA BAŞARIYI GARANTİLEMİYOR

Son veriler, Ar-Ge harcamalarının tek başına başarıyı getirmediğini ortaya koyuyor. Yatırımların doğru şekilde dağıtılması ve uzun vadede sonuç vermesi gerekiyor. Intel’in yüksek harcaması, hemen olumlu sonuçlar getirmemesi ile dikkat çekiyor.

IDM 2.0 STRATEJİSİ ZORDA

Intel’in “IDM 2.0” stratejisi, hem kendi çiplerini üretmeyi hem de diğer firmalara üretim hizmeti sunmayı hedefliyor. Ancak üretim teknolojilerindeki sorunlar, şirketin TSMC ve Samsung gibi rakiplerle rekabetini zorlaştırıyor. Analistler, Intel’in yatırımlarının meyve vermesi için zamana ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

SHİFTDELETE

Geri