ÇILGIN TÜRKLER MOSKOVA'DA

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
On beş Temmuz hain askeri ve sivil darbesinden bir yıl sonraydı. Rusya'nın başkenti Moskova'ya yolumuz düştü.

On gün kadar kaldık orada.

Toplantılar, geziler, tanıtımlar derken o güzel şehri ve Rus insanlarını yakından tanıma fırsatı bulduk.

Gittiğimizin dördüncü günü bir toplantı salonunda kokteyl masası başında üç arkadaş ile sohbet ederken karşıdan iri yapılı, sarı saçlı, mavi gözlü, uzun boylu tam bir Rus tipli şahıs bizim masaya yanaştı.

Ankaralı olup Moskova'ya yerleşmiş olan Hakan isminde bir arkadaşta bizimleydi masada ve çok iyi Rusça konuşuyordu.

Masamıza yanaşan Rus ile sohbet başladı.

O birşeyler anlatıyor Hakan bey bize çeviri yapıyordu.

Laf döndü dolaştı on beş Temmuz olayına geldi.

Rus, heyecanla on beş Temmuz gecesini anlatmaya başladı.

Adete o geceyi bizimle yaşamış gibi konuşuyordu:

"Siz Türkler çılgınsınız!"

"Geçen yıl o gün ne çılgınca şeyler yaptınız?"

"İnanılacak gibi değil?"

"Çıplak vücudunuzla hareket halindeki tankın önüne yattınız, korkmadınız, eziliriz demediniz"

"Silahlı tankın üzerine çıkıp tankı ele geçirdiniz"

"Silahsız olarak silahlı askerlerin üzerine yürüyüp onları esir aldınız"

"Bunlar inanılacak şeyler değil"

"Siz Türkler çılgınsınız"

"Ben evde otururken o geceyi televizyondan izlerken heyecandan ve korkudan gözlerim kocaman açılmış sizin yaptıklarınızı izlerken farkında olmadan televizyonun üzerine yürümüşüm, eşim "ne yapıyorsun" deyip beni tuttuğunda kendime geldim ve sizin o cesaretinizin şaşkınlığıyla ne yaptığımı bilmiyordum"

"Siz Türkler gerçekten çılgınsınız"

Ve son cümlede gerçeği dile getirdi:

"Dünya'da sizin gibi bir millet yoktur"

Sonra son sorusunu sordu:

"Sahi, bunu niye, nasıl yaptınız?"

İşte asıl mesele oradaydı.

O kırk yaşlarındaki Rus insanına şunu söyledik:

Vatan, millet, bayrak tehlikeye düştüğü anda bizim canımızın kıymeti olmaz ve asıl kıymeti olan vatandır, millettir, bayraktır ve gerisi teferruattır.

Rus tekrar aynı şeyi söyledi:

"Siz Türkler gerçekten çılgınsınız"

İşte biz de onun için Türküz.

Geri